Филчев нарече Атанасов лъжец

OFFNews 26 януари 2012 в 16:57 3802 1

Никола Филчев, снимка: Сергей Антонов
Никола Филчев, снимка: Сергей Антонов

Бившият главен прокурор Никола Филчев сравни делото „Октопод“ с балон, след като беше разпитван като свидетел по него цели два часа. Той обвини бившият шеф на НСС Атанас Атанасов в лъжа.

На излизане от съдебната зала Филчев обясни какъв обикновено е краят на балоните: „Първоначално надуваш балона - радост, оживление, големи очаквания. След това го изпускаш - балонът лети във въздуха - наоколо ръкопляскания, аплодисменти - на върха си! И идва момент, в който балонът като всеки, се спуква и никога не можеш да го надуеш пак". Никола Филчев обеща специално за медиите да даде пресконференция на стълбите на съдебната палата и да отговори на всичките им питания. Той се изправи лице в лице с бившия шеф на НСС и настоящ общински съветник Атанас Атанасов. Те от години са в конфликт, защото генералът бе арестуван по образувани от Филчев дела. По всички тях обаче Атансов бе оправдан.

Между двамата се проведе очна ставка, за която настоя прокурорът в процеса Светлозар Костов, заради разминаване в показанията им. Преди ден Атанасов също свидетелства пред съда. Попитан дали познава Атанасов, Филчев отговори, че знае, че такъв човек е бил шеф на НСС, но лицето, което е изправено срещу него не му напомня на Атанасов. След предизвикалото недоумение изказване се премина към въпроса как Алексей Петров е бил назначен в службите за сигурност. Атанасов отговори, че Филчев му се е обадил и е дал препоръка за Алексей Петров. При тези думи на Атанасов, бившия главен прокурор се разкрещя: „100-процентова лъжа, кога съм ти се обаждал, бе. Аз исках от Иван Костов да те уволни, ама той ми каза: „Аз мога без него, ама жена му е много алчна. Служители на НСС никога не са ми докладвали на мен”.

Бившият първи обвинител в държавата се изказа със суперлативи по адрес на прокурора Цеко Йорданов: „Познавам го като човек, който нито се подмазваше на старата власт, нито на новата власт", подчерта Никола Филчев. „Познавам го като отличен юрист като човек, който никога не е фабрикувал доказателства. Не е монтирал обвинения като други", допълни Филчев.

„Той е един достоен и честен човек, а не подлец като други", посочи още той. От думите на Никола Филчев стана ясно, че нищо и никого не е прикривал в практиката си. Пред съда обаче той призна за свои леки закононарушения, извършени от съчувствие. Първото нарушение станало, когато започнало разследване срещу познатия на Филчев прокурор - Николай Колев (убит пред дома си в края на 2002 година, б.р.). Колев го помолил разследващите да не претърсват апартамента му до хотел "Хемус", където живеела бременната му тогава снаха. Филчев се съобразил с молбата на Колев. Другото закононарушение на бившия главен прокурор е, че спрял разследването срещу Божидар Попов, следствен за подслушване, когато разбрал, че Попов умира от рак. А справедливостта и човечността са над закона, посочи бившият главен прокурор.

Делото "Октопод" се води срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, действала между 2004 и 2010 г. Алексей Петров е обвинен за персонално за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв. Към защитата на  Петров се присъедини адвокатът лорд Питър Хенри Голдсмит - бивш главен прокурор на Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови