FAZ: Нито една държава в ЕС не подкрепя българските искания към Македония

В Брюксел се чудят защо София реагира чак сега, а не преди 2 години

Юлиуш Висожински 02 ноември 2020 в 19:32 26821 5

Снимка gov.bg

Заев и Борисов през 2017 г.

В момента в Брюксел тече спор, който може да има сериозни последици за бъдещето на разширяването на ЕС, пише днес в печатното си издание германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Постоянният представител на България в Европейския съюз Димитър Цанчев вече два пъти изнесе емоционални беседи на своите колеги относно факта, че преговорите за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония могат да започнат чак когато страната изпълни специалните условия на България. По същество София иска македонците да признаят, че всъщност са били българи и че са говорили български език преди да станат независима нация чрез процес на историческа фалшификация, отбелязва FAZ.

Сред посланиците на ЕС беседите на Димитър Цанчев са посрещнати с неразбиране и учудване. Постоянният представител на България не е срещнал разбиране нито сред гърците, нито французите или холандците, които преди година блокираха началото на преговорите на Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, твърди германският всекидневник.

През август официална София обясни на своите партньори в ЕС във вербална нота и меморандум българската позиция. Сред акцентите в нея са:

- Съседната държава може да фигурира във всички европейски документи само с пълното си име "Република Северна Македония", но не и с краткото "Северна Македония“. Защото това е географско наименование, което включва и части от историческия регион Македония, разположени в България - следователно би могло да представлява заплаха за териториалната цялост на България;

- България отхвърля обозначението "македонски" за езика в съседната държава. В официалните документи на ЕС трябва да се използва "официален език съгласно конституцията на Република Северна Македония", тъй като македонският език също е резултат от историческа фалшификация - от времето, когато съседната държава е била част от Югославия;

- Повече от 100 000 българи, които не са искали да се пишат за македонци, са убити, арестувани, изпратени в изгнание или в концлагери;

В Брюксел сега се чудят защо България не е изразила тези забележки през 2018 г., когато се решаваше спорът за името между Македония и Гърция, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

И на спора между Атина и Скопие също се гледаше критично в Брюксел. Сега отново има същото отношение - този път заради българските искания. В Брюксел в никакъв случай не искат да натоварват процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС с въпроси за идентичността. На Балканите и без това има достатъчно проблеми - от слаби институции до широко разпространена корупция, коментира германският всекидневник.

Ключовото решение дали Северна Македония ще започне преговори за членство ще бъде взето от външните министри на ЕС на 10 ноември. България може да блокира този процес, тъй като решенията се вземат с консенсус. Поради това Германия настоява България и Северна Македония да разрешават подобни спорове двустранно и да не ги включват в рамката за преговори, пише още FAZ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

5

Руми Лазарова

03.11 2020 в 20:02

ПАК ПРОТИВНА политика! Когато през 2018 г. имахме председателството на ЕС и Лиляна Павлова размахваше телесата си със скъпите чанти, а боко се правеше на международен миротворител, се направиха ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕПРОСТИМИ за нацията ни ОТСТЪПКИ. Знаете какъв "КАПАЦИТЕТ" е Борисов. Оставихме го да се вихри. Сега вероятно някой им подсказва поне две неща: (а) колко непростими политически ходове натвориха и ще останат като тежко наследство от тях и (б) също някой ги научи да се правят на борци точно преди изборите, при положение, че НАРОДЪТ не ги иска (освен техните калинки и тролове). Крадците и простаците са ни превзели.
Във всичко този тлъст тулуп носи само беди! Дотук не съм споменала нито бюджет, нито Европейски фондове.
СРАМ и ПОЗОР! ОСТАВКА!

5712

4

tough

03.11 2020 в 08:20

Те и сага си говорят български език, защото нямат свой. Фактите са си факти, какво толкова има да се преговаря не разбирам.

3943

3

OtSofia

02.11 2020 в 20:41

Не ни е за пръв път, не ни е за последен. Ако слушахме германците да не признаваме независимостта на Македония, сега тя щеше да е част от Сърбия. Други югославски републики също щяха да са повлечени от сръбска вълна. И досега помня оповестените разтревожени гласове на Филип Димитров, Стефан Савов, Димитър Попов и др., които трябваше да отговарят на истеричното НЕ на покойния Стоян Ганев от самолета "Германия-България" и които трябваше да се противопоставят на агресивните германски изисквания към България да не признава Македония, още повече - първа! Но тихите гласове на нашите далечни предци, баби, дядовци, майки и бащи, на сестри и братя, останали отвъд, са по-силни от всяка агресия. Те са гласът на нашия дълг. Те са гласът на отговорността пред живите, не вещаят нито бомбите в Босна и Хърватия, нито отдавнашната Прищина или новата Сребреница, този глас на отговорността не иска нищо друго освен истината отсам и отвъд, защото само тя е спасителна.

10372

2

elbarbudo

02.11 2020 в 20:27

Да живее коминтерна!

10372

1

elbarbudo

02.11 2020 в 20:24

И гоце ни земаха, плача!