Горанов поиска оставката на Иван Искров

ОFFNews 15 ноември 2014 в 18:20 2287 6

България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред Нова тв.

Горанов каза, че е разговарял с Искров по този въпрос, но не уточни какъв отговор му е дал управителят на БНБ. По закон той не може да бъде отстранен преди края на мандата му, може сам да подаде оставка.

"Те допуснаха грешка, която българското общество не може да остави да мине така. Надзорните функции на БНБ се провалиха. Доколко има лична вина Иван Искров не е моя работа да коментирам", смята Горанов. Той заяви, че по отношение на кризата "всичко е зад гърба ни".

Оставката на Иван Искров поиска и премиерът Бойко Борисов. На заседание на правителството Борисов заявява пред министрите си, че "най ни липсва оставката на Искров". 

В интервю за "Банкер" пък финансовият министър заяви, че предвижданият ръст на брутния вътрешен продукт през 2015 г. ще е между 0.8 и 1%, а дефицитът ще е под 3%.

На въпрос дали с новия текст от проекта на ЗГВБ не се обезсилват цесиите, сключвани между кредитополучатели на КТБ и собственици на депозити и сметки в нея, министър Горанов отговаря, че не се атакува законосъобразността на сделките с цесии.

„Длъжникът, придобил депозита, няма право да претендира, че трябва да получи по него законовата гаранция до 196 хил. лв., защото до поставянето на банката под специален надзор той не е бил вложител. Той обаче остава неин кредитор и може да си получи своето вземане по съответния ред при осребряване на масата на несъстоятелността на банката,“ обяснява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!