Quantcast

Горанов поиска оставката на Иван Искров

ОFFNews Последна промяна на 15 ноември 2014 в 18:20 1537 5

България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред Нова тв.

Горанов каза, че е разговарял с Искров по този въпрос, но не уточни какъв отговор му е дал управителят на БНБ. По закон той не може да бъде отстранен преди края на мандата му, може сам да подаде оставка.

"Те допуснаха грешка, която българското общество не може да остави да мине така. Надзорните функции на БНБ се провалиха. Доколко има лична вина Иван Искров не е моя работа да коментирам", смята Горанов. Той заяви, че по отношение на кризата "всичко е зад гърба ни".

Оставката на Иван Искров поиска и премиерът Бойко Борисов. На заседание на правителството Борисов заявява пред министрите си, че "най ни липсва оставката на Искров". 

В интервю за "Банкер" пък финансовият министър заяви, че предвижданият ръст на брутния вътрешен продукт през 2015 г. ще е между 0.8 и 1%, а дефицитът ще е под 3%.

На въпрос дали с новия текст от проекта на ЗГВБ не се обезсилват цесиите, сключвани между кредитополучатели на КТБ и собственици на депозити и сметки в нея, министър Горанов отговаря, че не се атакува законосъобразността на сделките с цесии.

„Длъжникът, придобил депозита, няма право да претендира, че трябва да получи по него законовата гаранция до 196 хил. лв., защото до поставянето на банката под специален надзор той не е бил вложител. Той обаче остава неин кредитор и може да си получи своето вземане по съответния ред при осребряване на масата на несъстоятелността на банката,“ обяснява той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2014 в 14:14

ето затова са нужни законодателни реформи, ако трябва - даже и пипване на някои текстове в Конституцията, без да се свиква ВНС. не трябва да има вечни и несменяеми по време на мандата си висши държавни постове. Президент, министър-председател, шеф на централна банка, главен прокурор и т.н. всички трябва да имат едно на ум - че не са мандато-вечни. Българският народ още не е стигнал до такова ниво на демокрацията, че да ползва такива текстове наготово ... същото се отнася и за смъртното наказание, но да речем че това не е по темата.
всичко трябва да е като в покера - така както там няма непобедима комбинация, така и във висшите ешалони на властите не трябва да има недосегаеми/несменяеми. наакал се някой съдия или член на висша съдийска колегия, че дъщеря му като безимотна получила "пустеещ" парцел по морското крайбрежие, а нещеш ли тутакси "безимотната" вдигнала 4-етажен градеж за хотел, а баща й нищо не знаел. и понеже бил от квотата на незнам си кой, бил несменяем и продължава да раздава морал и правосъдие. хайде, моля ! пробвайте тези демократични номера в някоя истинска демократична държава, да видите за колко време ще ви изстине мястото.

16.11 2014 в 07:04

Значи, крайно време е да поиска...

16.11 2014 в 01:12

По закон той не може да бъде отстранен преди края на мандата му, може да подаде оставка само ако иска.

15.11 2014 в 19:58

Имидж да градиш така не е хубаво. Той ще си подаде оставка ама 4 милиарда няма да ни върне. Каквото е трябвало за герб направил е нали Боко го върна сега е все тая когато е трябвало да се махне правеше ревизия и замиташе следи.

15.11 2014 в 19:14

По-полека , Владо. Скоро твоя приятел Пеевски ще поиска и твоята оставка.