Йотова: Свалянето на доверието е тежко наказание

OFFNews 03 февруари 2014 в 10:11 1921 4

Илияна Йотова

„За мен това решение е израз на логиката. Не може, след като има ясни и категорично заявени намерения, след многократно подадена ръка, да стане ясно, че ще има различна листа".

Така евродепутатът Илияна Йотова коментира пред bTV решението на Националния съвет на БСП да снеме доверието от Георги Първанов и съидейниците му от АБВ, които членуват в партията.

Първаночално те бяха заплашени с изключване, но това няма как да стане с решение на пленума и явно беше опит да бъдат сплашени с цел да се разкаят и откажат от отделна листа.

"За мен свалянето на политическото доверие е по-тежката мярка. Аз не искам да се поставям на тяхно място. На мен ми се струва, че ако Георги Първанов и Румен Петков, бяха дошли вчера на заседанието на НС на БСП, щяха да видят една друга атмосфера.

Една атмосфера, в която ръка за ръка вървяха огорчението, разочарованието, гневът, ако щете, но в никакъв случай тази много сложна амалгама не може да се сравни с другарски съд или с трибунал", коментира Йотова.

Според Йотова кой е загубил повече от тази раздяла ще покажат изборите. Същото обяви и Първанов миналата седмица.

„Стана ясно, че АБВ се създава като следващ проект в политическото пространство, честно казано друга партия. Дали ще има живот, предстои да видим. Ние вчера до голяма степен затворихме темата за АБВ, няма смисъл да се въртим в една и съща спирала”, обясни Йотова

По думите й вторият мандат на президента Георги Първанов е дискусионен и навремето доста хора са стиснали зъби в името на това, да не се нарушава имиджа на президента. 


Илияна Йотова се обяви против втори мандат на сегашния ни еврокомисар – Кристалина Георгиева. Тя се мотивира с факта, че тя не е направила достатъчно, за да защити интересите на България, когато сме се оказали на фронта на бежанската криза.

„Аз се надявам, че премиерът Орешарски ще вземе информирано решение за кандидатурата на бъдещия еврокомисар. Дейността на всеки един политик трябва да бъде гледана под лупа, за да сме сигурни, че пращаме в Европа този, който трябва”, смята евродепутатката.

Предложеният от президента Росен Плевнелиев тя определи като израз  на некомпетентност, на лоши съветници, или израз на това, че той не може да се определи като самостоятелен политик и винаги трябва да слуша този, който го е назначил за президент.

„Става ясно, че нито на предстоящите, нито на следващи избори, можем да имаме Костинброд 2. Не може да се разчита на допълнителни, фалшиви бюлетини и се търсят други начини за служебни победи. Аз не мога иначе да допусна, че президентът може да си позволи да смесва темите за европейските избори и референдума.

Как точно ще ги съчетаем в оставащите месеци. И как той можа да си позволи да покаже пред цялата нация, че не познава нито законите, нито конституцията, та се наложи собственият му вицепрезидент да го вкара в правия път”, заключи Йотова.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови