Евродепутатът Гресле критикува и Закона за сметната палата в Twitter

Нели Чолашка 28 март 2014 в 13:05 2446 0

Евродепутатът от Германия Ингеборг Гресле.

Германският евродепутат Ингеборг Гресле от Социалдемократическия съюз коментира в профила си в "Туитър" приетите вчера промени в Закона за Сметната палата на България, похвалиха се пресцентъра на ГЕРБ.

"Дълбоко съжалявам за гласувания доклад за Сметната палата днес в българското Народно Събрание. Лоши новини за контрола на всички обществени фондове в България..." (Inge Gräßle ‏@inge_graessle 16h I deeply regret the vote in the Bulgarian National Assembly on #BNAO today. Bad news for the control of all public funds in #Bulgaria...), се казва в поста на евродепутатката. 

Проектът на нов Закон за сметната палата беше внесен от Йордан Цонев и депутати от БСП и беше окончателно приет вчера от парламента.

Основната цел на този нов закон е да се смени ръководството на одитната институция. Това ще стане до месец след обнародването му.

Текстовете предвиждат Сметната палата да се стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател. Те ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание.

В момента палата се ръководи от председател и двама зам.-председатели. През последните години начело на одитната институция е Валери Димитров, който е недолюбван от сегашната власт.

В края на миналата година евродепутатът Инге Гресле от германския Социалдемократически съюз, член на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент, поиска проверка на договора на Европарламента с фирма на жената на лидера на ПЕС Сергей Станишев - Моника Станишева.

В резултат на това Моника обяви, че нейната фирма "Актив груп" ЕООД се отказва от проекта "Как разбираме Европейския парламент" заради спекулациите около него.

Спорният проект е за популяризиране на работата на ЕП. Фирмата на Моника спечели грант от 60 000 евро за създаването на сайта razberiep.eu.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!