Емо Фаса осъден за конфликт на интереси

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2015 в 08:00 7091 4

Бившият депутат от ГЕРБ и основател на БАСТА Емил Димитров - Емо Фаса, е осъден за конфликт на интереси, заради лобистки закони. Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил, че Димитров е участвал в гласуването на изменения в два закона в интерес на семейния си бизнес. 

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) трябва до месец да издаде наказателно постановление, което да определи как ще бъде наказан Димитров. 

В решението си ВАС признава за установено, че Емил Димитров е участвал в подготовката, обсъждането и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите изделия, а в управлението на пет дружества участват съпругата, братът и родителите на Емил Димитров, съобщи "Правен свят". Това са „Табак Трейдинг Партнър“ООД, „Сиел София“ ЕООД,“Инчип -97“ООД,“Табак Логистик Груп“АД и „Симеон -2 „ООД. 

"С двата закона се засягат интереси в областта на цигарения бизнес. Безспорно отлагането на пълната забрана за тютюнопушенето на закрити места с две години (приетото изменение на разпоредбата на чл.56 от Закона за здравето) е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия, каквито са дружествата, в които участват свързани с Димитров лица. Забраната за продажба на заготовки за цигари с филтър (създаването на нова ал.4 на чл.30 от Закона за тютюна и тютюневите изделия) също е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия", пишат върховните съдии. 

През 2012 г. КПУКИ установи, че бившият депутат е в конфликт на интереси. Административният съд-София отмени решението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 11:33

Нека позная - осъден условно?

02.07 2015 в 11:33

този трябва да го шибат в затвора "без филтър" докато всеки път като кихне се насира. и женичката му - също. иначе?? що за присъда? строго мъмрене? порицание пред комшиите? глоба пет лева и обещание че няма да краде вафли? ебах ти и държавата и съда!

02.07 2015 в 10:16

И глоба 3000 лева

02.07 2015 в 09:08

И?