Емо Фаса: Свидетелите на схемата "19/45" се страхуват да говорят

Марина Юнакова 01 май 2014 в 14:10 3070 0

Не искам да кажа имената на свидетелите по схемата "19/45", защото хората все още работят в Министерството на земеделието и храните и ги е страх да не загубят работата си. Това заяви Емил Димитров, по-известен като Емо Фаса, пред OFFNews в коментар за скандалната корупционна схема.

Според разпространената от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов информация за схемата 19 е датата от всеки месец, когато директорите на горските държавни предприятия е трябвало да плащат по 45 000 лева "откуп", за да запазят постовете си. Те се "отчитали" на зам.-министърка на земеделието. Единствената жена зам.-министър в сегашния управленски екип на МЗХ е Валентина Маринова (ДПС). За да осигурят парите, по всяка вероятност директори са допускали масова незанонна сеч.

Схемата стана публично известна след смъртта на един от директорите на предприятия - Юри Миков, починал при автомобилна катастрофа в Гърция на 17 април. Тогава лидерът на ГЕРБ обяви, че Миков е искал да разкрие схемата и намекна, че смъртта му не е инцидент.

"Аз никога не съм говорил празни приказки. След като казвам, че са ми се оплаквали, значи са ми се. Това не е слух, но не мога да ви дам имената на свидетелите", каза още Димитров.

Той обясни, че знае за "19/45" от оплакванията на тези хора и е разбрал за нея поне месец и половина преди смъртта на Юри Миков. „Явно по едно и също време тези хора са се оплаквали на Борисов, на Мирослав Найденов и на мен“, обясни той.

Димитров каза още, че според него схемата вече е прекъсната, защото участниците в нея се уплашили.

Той гарантира, че в предишния кабинет не е имало "19/45" - "Не само казвам, но и гарантирам, че такава схема не е имало, все пак аз бях в ресорната земеделска комисия и активно съм участвал в правенето на този закон".

Димитров сподели също, че схемата не е заработила веднага след като това правителство получи властта. „Явно им е трябвало време за да я разработят“, уточни той.

Според него било напълно възможно в Министерство на земеделието и храните дори да не са наясно какво се случва в държавните горски предприятия. Димитров обясни, че не може да твърди, че министър Греков знае, но „със сигурност кръгове, които управляват задкулисно министерството знаят много добре и те си знаят кои са“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови