Емилия Занкина за популизма и лидерските партии в България (видео)

OFFNews 27 март 2014 в 11:13 5140 0

Снимка OFFNews

Емилия Занкина

Популистките партии най-често набират сила в условия на криза – реална или субективна, при ГЕРБ ставаше дума за реална икономическа криза.

Това каза Емилия Занкина по време на своята лекция на тема „Популизъм и лидерски партии: аналитичен поглед върху България“.

Събитието бе организирано от Института за научни изследвания "Балкански-Паница" и се проведе в Ректората на Софийския университет.

„За да изпълним популистката формула, неизменно имаме нужда от харизматична персона и слаби партийни структури. Популистките партии най-често набират сила в условия на криза – реална или субективна. Ако говорим за ГЕРБ, става дума за реална икономическа криза“, каза Занкина по време на лекцията.

Тя обаче обясни, че ако говорим за НДСВ, нещата са различни. Показателитна България при появата им са се подобрявали. Занкина уточни, че проблемът тогава е бил във възприемането за криза в легитимността на политическите елити, която е била причинена от скандалите за корупция около Костов.

Занкина обясни също, че има три концепции за това какво е популизъм: политическа платформа, начин на говорене и политическа стратегия.

Та каза, че един от проблемите на научната литература е, че популизмът винаги се разглежда с негативна конотация. Той винаги е разглеждан като реакционен – срещу елитите или реакция срещу надигаща се криза. Хората, които подкрепят тези движения, се виждат или като ниска класа, или по някакъв начин маргинализирани, но реалността не е такава, обясни Занкина.

Емилия Занкина преподава политически науки и обществена политика в Американския университет. Завършила е докторат по международни отношения в Питсбъргския университет и е специалист по руски и източно европейски науки. Най-скорошните й изследвания се занимават с популизъм, реформа на публичната администрация и полова равнопоставеност и репрезентативност в политиката.

Представяме Ви пълния запис на лекцията на Емилия Занкина и въпросите, на които отговори след това:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови