Електронното правителство вече има сайт

OFFNews 14 февруари 2017 в 09:45 8130 4

Електронното правителство вече има сайт

Новосъздадената Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) от снощи вече има достъпна интернет страница.

Платформата www.e-gov.bg е разработена от "Информационно обслужване" АД. Тя позволява бърз и лесен достъп до основна информация за структурата, функциите, задачите, приоритетите и политиките, реализирани от държавната агенция, за ускорено въвеждане на електронното управление в България, съобщават от агенцията.

На страницата ще бъде публикувана информация за системите и регистрите, поддържани от ДАЕУ, информация за медиите, както и препратки към националните и международните структури, отговорни за реализацията на политиките за електронно управление, включително в сферата на киберсигурността.

ДАЕУ беше създадена с промени в Закона за електронното управление през юни 2016 г. Тя е под шапката на Министерски съвет и ще координира дейностите между родните институции, свързани с електронното управление, и европейските.

Агенцията разполага с 592 щатни бройки. Голяма част от тях идват от агенцията за електронни съобщения (ИА ЕСМИС) при транспортното министерство, която беше закрита. Оттам ще бъдат прелети 521 щатни бройки. Други 14 щата ще дойдат от дирекция „Електронно управление“ в министерството на транспорта и 6 души от отдела за управление на проекти при Министерския съвет.

Председател на агенцията е бившия главен секретар на Министерският съвет Росен Желязков. Неговото име беше замесено в аферата "Костинброд", но съдът го оправда напълно. Той ще е начело на агенцията с петгодишен мандат. Агенцията се помещава в централната сграда на "Български пощи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови