Quantcast

Електронно гласуване на избори няма да има

Нели Чолашка Последна промяна на 12 февруари 2014 в 16:07 7217 14

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Електронно гласуване няма да има.

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждането на електронно гласуване за българите в чужбина при гласуването на Изборния кодекс.

Идеята на ГЕРБерите беше българите зад граница да имат право да заявят, че ще гласуват по интернет, срещу което да получават уникален номер от ЦИК.

Това предложение е подарък за купувачите на гласове и за корпоративния натиск, обяви Мая Манолова от БСП. Тя подкрепи тезата си като заяви, че електронното гласуване било успешно приложено само в Естония, където правителството подарило на всички граждани с право на глас уред за електронен подпис.

В Германия, Холандия и други европейски държави са се отказали от гласуване през интернет заради липсата на гаранции за тайната на вота, изтъкна още червената депутатка.

По навик тя напомни на ГЕРБ и темата за бюлетините в Костинброд, след което бе атакувана от тежката артилерия на бившите управляващи Десислава Атанасова, която заяви: "Вие сте един доносник, госпожо Манолова, защото от Костинброд нищо не излезе".

Страх ви е не само от "народната любов" в София, но и от хората, които ще упражнят правото си на глас, коментира Атанасова отхвърленото от депутатите на Коалиция за България предложение за електронното гласуване.

Красимир Ципов обвини Манолова, че е обидила българите зад граница с твърдението, че участват в схеми за купуване на гласове.

"Подготвяте се за следващата огромна манипулация на избори в страната. Повече избори по "Кодекса Фидосова" няма да има", отговори им червената депутатка.

Тя успокои депутатите от опозицията, че не им се сърди, защото разбирала техния страх.

Йордан Цонев от ДПС попита ГЕРБ защо не са се погрижили за българите в чужбина, когато се приемаха промени в Изборния кодекс миналия мандат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2014 в 01:57

В България е немислимо да има електронно гласуване, причините са няколко:
1. Електронното гласуване ще премахне тайната на личния избор, виждали сме как българските работници са готови да рискуват живота си за да запазят работата си, нищо не пречи на работодателите им да ги накарат заедно със семействата им да гласуват в присъствието на някой партиен емисар. (така или иначе много работодатели нарушават закони за безопасност, работно време, осигуровки и много други)
2. Отпадне ли тайната на вота ще стане много по-лесно купуването и продаването на гласове.
3. В света няма толкова сигурна система, която да е 100% защитена от хакери
4. Разработчиците на системата за електронно гласуване ще могат да манипулират резултатите
Ако и вие сте против електронното гласуване можете да харесате фейсбук страницата "Не на електронното гласуване" https://www.facebook.com/NeElektronno

02.03 2014 в 07:05

Отн.: 'Страааааааааааааах,голям страх ...'
И е абсолютно основателен.
От едно електронно правителство бай Доти ще събере толкова лични данни за КГБ-тата и за психотрониката ... вкл. с индексация кой за кого е гласувал (или не е гласувал), че няма да може да ги разпродаде на военно-организираната престъпност пожизнено.
Електронните плащания са много по-различни от електронното гласуване.
При електронните плащания проблемът е в персоналната идентификация.
При електронното гласуване проблемът е в анонимността на вота (наред с обективността на обработката, проверимостта на резултатите и изключване на възможността от двойно гласуване ... както и на опцията за тотална подмяна на вота - като напр. мъртвите души от избирателните списъци да се окажат единствените 'легитимно гласували' ... както и ще стане).
Милиционерите, които правят електронни системи през последните 25 год. в BG не са направили нито една нормално действаща електронна система в услуга на гражданите и на обществото ... обаче това не им пречи да са изпотрошили и да продължават да трошат парите от обществените поръчки.

13.02 2014 в 19:59

О С Т А В К А

13.02 2014 в 12:52

Страааааааааааааах,голям страх ги е подгонил с това електронно гласуване.И продължават да ни лъжат,все едно няма интернет и не пътуваме и виждаме.........ОСТАВКААААА!!!!

13.02 2014 в 01:25

ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА......

12.02 2014 в 22:32

Абсолютна лъжа е, че в Германия и Холандия са отменили електронното гласуване, заради липса на гаранции за тайната на вота. През 2009-та година Конституционният съд на Германия отмени машинното гласуване (което е различно от електронното) с подобни мотиви. Машинното гласуване вече не се приалга и в Холандия, САЩ са на ръба да се откажат от него също. Тези държави обаче никога не са прилагали електронно гласуване. За сметка на това обаче, г-жа Манолова направи опит да ни пробута достатъчно компрометираното вече машинно гласуване. В доклада на Венецианската комисия и OССЕ настояват то да отпадне, да видим обаче дали някой ще се съобрази с това.

12.02 2014 в 19:54

Ми, те и в братски Пхенян не гласуват електронно.
Ние за какво да се хабим?!
#ОСТАВКА

12.02 2014 в 18:53

Електронно гласуване ще има! След Референдум! Тогава Мая Галева няма къде да мърда. Червените дупедати също!

12.02 2014 в 18:00

Хайде, агонизиращите хардлайнери от седянката сега имат възможността да слагат червенички минуси... Сега ви е времето, че така или иначе не виждам смисъл да посещавам този сайт повече - не носи както преди години актуална информация - единствено подържа духа на групичка хора намерили тук Ганкиното кафене...

12.02 2014 в 17:43

И правилно.
Добре е че има и мислещи хора а не само повтарящи папагали.