ЕК представя утре мониторинговия си доклад за България

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2017 в 14:13 2065 5

Европейската комисия (ЕК) ще представи утре докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Предвижда се докладите да оценят напредъка на двете държави от въвеждането на механизма преди десет години, съобщава БТА.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази неколкократно очакването механизмът да бъде прекратен до края на мандата на комисията през 2019 г. 

В миналогодишния си доклад ЕК изрази очакването нашата страна да доразвие предприетите мерки за подобряване на надеждността на случайното разпределение на делата и на назначенията в съдебната система. Комисията препоръча реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт. Докладът отбелязваше нуждата от постигането на резултати, показващи прозрачно и последователно вземане на решения от ВСС по назначенията, при ясни стандарти за професионални качества и етика. Препоръката за осъвременяване на българските наказателни закони също остана в сила. Препоръчваше се цялостна реформа на наказателната политика в съответствие с идеите, заложени в стратегията за реформа на съдебната система, припомня БТА.

По отношение на борбата с корупцията комисията очерта задачата за бързо повторно разглеждане от Народното събрание на предложенията на правителството за нов закон. ЕК настоя за продължаване на действията за справяне с корупцията сред редовите служители на МВР.

В областта на борбата с организирана престъпност се посочваше, че България трябва да постигне резултати с налагането на окончателни присъди. Комисията очакваше приемането на подобрения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11714

5

OTBPAT

24.01 2017 в 16:28

Съвсем навреме се разпуска пАрламента :)))

7959

3

Nick F

24.01 2017 в 15:59

"Ние позволяваме ли си да ги съветваме тях? Всички страни-членки на ЕС не са ли равноправни? Докога еврогейците ще ни се месят във вътрешните работи? Omerzen sum."

България е подписала едни документи когато е влизала в ЕС "професоре". И като си сложиш подписа трябва да спазваш това което си подписал. Омерзен съм от съществуването на такива като вас.