Единственият възможен кабинет в този парламент е на новата тройна коалиция с мандат на Янев

Кристина Минчева ,Йорданка Веселинова 02 декември 2022 в 14:49 4110 2

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Доскорошните коалиционни партньори окончателно се разделиха

Единственият възможен кабинет, излъчен от 48-ото Народно събрание, е на новата тройна коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС. Той може да се реализира само с третия мандат, вероятно връчен на "Български възход".

Такива са настроенията в парламента преди предстоящото завъртане на политическата рулетка. В понеделник, повече от два месеца след изборите, президентът ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. Ако групата на Бойко Борисов не успее да изпълни мандата, то следващият отива при втората по големина парламентарна група - "Продължаваме промяната". ПП и ДБ по-рано дадоха заявка да предложат правителство на малцинството, но ако пленарната зала не върне хартиената бюлетина - което се случи вчера. В този смисъл се очаква ПП да върне мандата. Третият отива при парламентарна група, избрана от Радев. Най-вероятно е той да отиде при партията на Стефан Янев "Български възход". Румен Радев неколкократно е критикувал "Демократична България" заради твърдата им позиция за военна помощ за Украйна. Отношенията между Радев и БСП са обтегнати, като на консултациите той каза на Нинова, че три пъти им връчва мандат и левицата три пъти се проваля.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди пред журналисти в кулоарите на НС, че левицата няма да подкрепи кабинет с първия мандат. До момента тя е декларирала, че няма да подкрепят правителства с мандат на ГЕРБ-СДС и ДПС, но не е отхвърляла хипотезата да участват в кабинети с тях. В отговор на въпрос дали 48-ото НС ще излъчи правителство тя бе лаконична:

"Аз оставам оптимист, че може да има правителство", каза тя, но не отговори на въпрос с кой мандат и с чия подкрепа.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на свой ред заяви, че реалистично този в парламент може да има само правителство на новата тройна коалиция - БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС. По думите му се наблюдава много добра координация между т.нар. "коалиция хартиена бюлетина". Петков добави, че ПП няма да предложи кабинет.

На брифинг в НС Йордан Цонев от ДПС призова да се водят сериозни разговори за кабинет и да се направи опит за излъчване на правителство още с първия мандат на ГЕРБ.

"Това е темата на темите", добави той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че най-вероятният вариант за правителство е на ГЕРБ, ДПС и БСП. Той добави, че оптимизмът му за кабинет е "много крехък". По думите му все пак трябва да се направи опит, защото останалите варианти са "лоши":

"Знам колко лоши са останалите варианти и колко е трудна ситуацията в България, но днес оптимизмът ми е много крехък."

Иванов прогнозира, че третият мандат ще бъде връчен на "Български възход" и добави още, че за ГЕРБ е опасно да влезе в управление с ДПС:

"ГЕРБ не може да не знаят, че който е влязъл в управление с ДПС, може да го приеме като ликвидация. Или означава да се консумира властта с такава стръв, че да се надяват да оцелеят."

Председателят на "Български възход" Стефан Янев коментира, че неговата парламентарна група е готова за диалог. Той спомена, че не се притеснява да подкрепи мандат на ГЕРБ въпреки обвиненията на "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“ в “мафия“.

"Не приемам този тип говорене - да се сочим с пръст и да се обвиняваме в какво ли не. Аз мафия не виждам. Това, че различните парламентарни групи гласуват по различен начин, е следствие на дневния ред на парламента.“

Янев обясни, че ако има трети мандат, той ще се яви като антикризисен, а на въпроса дали би заел поста министър-председател, Стефан Янев отговори:

"Аз не се виждам като премиер с никой мандат. Не съм влязъл в политиката, за да бъда премиер. Бил съм на този пост и зная какви са неговите отговорности.“

Томислав Дончев не пожела да каже кого ще предложат за министър-председател, нито какъв ще бъде съставът на проектокабинета. В кулоарите на НС той съобщи:

"Ще използваме оставащата седмица за всякакъв вид опити да осигурим политическо бъдеще на един кабинет с първия мандат, което не изключва и формат на кабинет на малцинството."

Според него няма как да има обичайна коалиция, нито аритметична, и последният шанс е мандат на малцинството.

"Ние сме работили месеци по програма "Комплексен документ за управление на страната". Ако има опит за рестарт на разговорите, то те ще бъдат базирани на тази програма."

Дончев каза още, че президентът е дал достатъчно време на партиите, но "те не са го използвали по най-добрия начин". Той заяви, че България се нуждае от работещ парламент, а дали ще му е трудно или лесно, не е основният въпрос. 

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че няма да подкрепят ГЕРБ, защото имат сериозно разминаване в мненията по вътрешно- и външнополитическите въпроси.

Според него ГЕРБ и ДПС „са като една партия с две ръководства“, а БСП „правят толкова резки завои, че биха се блъснали сами със себе си“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!