Радев към БСП: Три пъти ви връчих мандат, три пъти се провалихте

OFFNews 16 ноември 2022 в 17:05 3505 0

Консултациите

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Днес президентът прие представители на БСП на консултации.

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие представители на парламентарната група на Столетницата на консултации преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, заяви соцлидерът Корнелия Нинова.

Според нея сериозни разговори не се водят, а първата политическа сила демонстрирала непоследователност в посланията си.

Също така Нинова заяви, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат.

От БСП настояха, че колкото по-бързо това се случи, толкова по-реална е възможността да започнат истински разговори за сформиране на правителство.

Президентът обаче ѝ опонира, че времето за диалог между партиите не е загубено.

„Конституцията не ограничава президента в срокове за мандатите. Аз три пъти връчих мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство. Това е сложна тема”, допълни държавният глава.

Според президента, ако не бъде съставен кабинет, парламентът трябва да бъде разпуснат края на ноември - началото на декември.

„Това означава да кажете кои закони няма да бъдат приети и още едно нещо важно - до два месеца от разпускането трябва да има избори. Това означава вот в края на януари или началото на февруари”, уточни той.

Според него е абсолютно неудачно да се води предизборна кампания по време на коледните празници, а вот в разгара на зимните студове би довел до логистични проблеми и до още по-ниска избирателна активност.

"Първи мандат на ГЕРБ ние няма да подкрепим. Вторият мандат на ПП, ако ни поканят на разговори, ще участваме. С тях постигнахме добри неща в правителството”, каза Нинова.

След срещата с държавния глава тя заяви, че президентът не е казал пред тях на кого смята да връчи третия мандат.

„Ако ни го връчи на нас, ще видите какво ще направим. Но ще положим усилия да има кабинет. Това е изключително важно в кризата. Ако го получим, бихме поставили няколко национални приоритета за преговори и ще държим на социалната политика”, допълни тя.

Според Нинова тонът на разговора с държавния глава не бил остър, но имало теми, по които останали на различни позиции. Като пример тя посочи новите самолети за армията.

"Не смятаме, че в този момент трябва да се дават пари за самолети, било то F-16 или Gripen. И, да, тук имаше по-остри реплики”, обясни соцлидерката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!