Два дни безплодни разговори за историята между България и Северна Македония

Историците от Скопие продължават да настояват за собствен прочит на миналото, каза проф. Ангел Димитров

OFFNews 11 юни 2021 в 18:16 8439 2

Два дни безплодни разговори за историята между България и Северна Македония - това е равносметката от поредното заседание на Съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси, обобщени от нейния съпредседател проф. Ангел Димитров. Разговорите са се водили онлайн.

Според професора срещата е била манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

"Досега бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия между нас и колегите от Скопие, сме една комисия по исторически и образователни въпроси, но от днешната - 14-ата, поред среща почвам да си задавам въпроса дали наистина е така. Защото вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е разговор по конкретна историческа тема - нещо, което е неизбежно за професионалните историци", коментира проф. Димитров.

Той обясни, че на предишното заседание двете стани са постигнали съгласие да бъде представена примерна структура как би могъл да изглежда един исторически урок. Вчера обаче скопските представители са предложили теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки - журналисти, историци, журналисти и пр., да тълкуват както решат събитията

"Такъв подход е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото. Днес по тяхно желание решихме да се върнем към обсъждане на личността на Григор Пърличев и на Гоце Делчев. От страна на нашите колеги имаше категорично нежелание и текстът, който бяхме подготвили, бе отхвърлен", обясни професорът.

Представителите на Скопие предложили да се върнат към друг текст от предишна среща за тристранно с възможност дори за четиристранно - България, Северна Македония, Гърция и Албания, честване на Григор Пърличев. Акцентът бил поставен върху това, че Григор Пърличев като гръцки образован човек и талантлив поет и учител на гръцки ще бъде отбелязан. София е била съгласна, дори е бил изготвен текст по въпроса, но с категоричната уговорка, че документът не е окончателен и ще бъде приет, когато се постигне политическо съгласие. Но македонците настояли, че той вече е факт.

Двете страни са далеч от постигането на съгласие и за Гоце Делчев, каза още проф. Димитров.

Договорено било да има поредна - 15-та, среща в средата на октомври в София.

"Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата", посочи професорът.

     

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

2

Петко Петков

12.06 2021 в 07:14

Мнението ми е да се откажем от членството си в ЕС, но да защитим историческата истина относно РС Македония.

11300

1

yoghurt

11.06 2021 в 18:41

Те май съвсем не са на тоя свят, щом си мислят че на Албания или на Гърция им пука кой е Пърличев, или че нещо ги касае тези две страни неговата личност... Белег за тежка патология и перманентно чувство за значимост.
А срещите в комисията се оказват наистина не по исторически въпроси, те са по-скоро политическо-религиозни , поне за злочестите ни събратя оттакът Вардара. Политически, понеже явно идеята на македонците е била с лъжекомисия да ни забаламоватат, да приемат един-два общи термина които да си тълкуват по техен си начин (“обща история” например се оказа цялата балканска история на страните на балканите, без родова памет за конкретен народ...) ... И така да ни въртят, докато не влязат в НАТО и ЕС, и после - “чао” ... Да, ама не! Все едно да си сложиш таралеж в гащите..щ