ДСБ решава дали ще остане в Реформаторския блок

ОFFNews 13 март 2016 в 09:00 4985 21

Днес ще се проведе заседание на Националното събрание на ДСБ. Очаква се на него да бъде обсъден въпросът дали партията на Кънев да остане част от Реформаторския блок (РБ).

Заседанието ще се проведе в Националния дворец на културата (НДК) и на него ще присъстват представители на останалите партии в РБ.

До възможността за излизане на ДСБ от Блока се стигна, след като в края на миналата година беше провален постигнатият няколко месеца по-рано "исторически компромис" за съдената реформа, след който промените в Конституцията бяха орязани, но разпределението на квотите във ВСС трябваше да остане като първоначално предвиденото.

При второто гласуване на измененията в Основния закон обаче не бяха гласувани квотите във ВСС, които РБ искаха. Така тогавашният правосъден министър Христо Иванов подаде оставка, а минути след това лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че минава в опозиция, но остава в РБ. Няколко дни по-късно партията на Кънев последва примера му и обяви, че вече не е част от управляващото мнозинство.

Тогава Радан Кънев заяви, че няма как ДСБ да напусне Блока и парламентарната му група без такова решение да е взето на Национално събрание на партията. 

Така се очаква днес възможността за излизане на ДСБ от РБ да бъде обсъдена сериозно.

На днешното заседание освен провеждането на дискусия за оставането на ДСБ в РБ се очаква да бъде приет и нов Устав на партията, който ще доведе до промени в структурите и в ръководството. Предвижда се и гласуване на правилник за дейността на Вътрешнопартийния арбитраж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews