Драгомир Стойнев: В мандат на БСП през 2014 г. „Южен поток“ не е спиран

OFFNews 03 декември 2018 в 15:03 3584 1

БСП гласува позитивно промените в Енергийната стратегия и показа как е възможно във време на силно опозиционно противопоставяне да се държиш държавнически и да подкрепиш управляващите. Премиерът Бойко Борисов, разбира се, е наясно, че за да се случат големи енергийни проекти на партньорите трябва да се покаже, че зад управляващите има политически консенсус. Наясно е, но пак не избяга от егоистично-властовия си рефлекс.

Това коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев в профила си във фейсбук, като коментира енергийната стратегия. 

Вместо да отчете политическата консолидация около проект важен за енергийната сигурност и за икономиката, за позиционирането на България по един разумен начин в новата динамика на отношенията Русия-Турция-ЕС, той отново не устоя и се върна в дотегналото на всички противопоставяне „ние колко сме добри и работливи, а вие колко сте лоши“ като обяви, че в мандат на БСП е спрян „Южен поток“. Вероятно се опитва да задържи доверие или да дразни много чувствителните към темата “Русия“ хора на БСП и да отслаби партията, която вече
задминава ГЕРБ по подкрепа… Каквото и да е, не е важно. Не са важни нито БСП, нито ГЕРБ, нито отделни личности. Важно е посланията ни да показват стабилност и да участваме във високата игра достойно с
мисъл за българския интерес, а не пак да занимаваме света с кухненската си политика, подчертава Стойнев.

Длъжен съм обаче да кажа няколко неща: Първо, не, в мандат на БСП през 2014 г. „Южен поток“ не е спиран. Правителството с участие на БСП бе поставено от ЕС в процес на задействане на наказателна процедура точно в пика на тогавашната украинска криза. ЕС искаше спирането на изпълнението на обществените поръчки по проекта, заради въпроси по начина на създаване на проектната българо-руска компания „Южен поток“, случило се в първия мандат на Борисов, и след това по процедурни въпроси относно избрания формат за провеждане на търга за изпълнител. И не, не е ставало дума за корупция – само да припомня, че като подизпълнители по проекта бяха конструирани над 150 единствено български строителни компании, за да има равно натоварване на този ключов бранш. Нямаше нищо скрито, нито само няколко избрани. Мнозинството от строителния бранш бе официално в
проекта, а Българската строителна камара бе част от процеса в името на прозрачността, заявява депутатът.

Второ, проектът „Южен поток“ не бе продължен - и това е точния термин, по решение на външни фактори, но правителството с участие на БСП го остави в състояние на пълна готовност за  продължаване – завършила процедура по ОВОС, стартирало отчуждаване на терени, разрешение за строеж, осигурено финансиране и още стотици административно-процедурни действия, в които бяха ангажирани включително и общините, през които минаваше трасето. 

Трето, проектът в България обаче бе дискредитиран, омърсен и в крайна сметка спрян в една небалансирана външно-политическа игра и в една тъжно ниска вътрешно-политическа злоупотреба. Много пъти съм цитирал тогавашния вицепремиер Румяна Бъчварова, която каза пред БНР, че в името на политическата коректност премиерът Борисов е спрял 3 руски проекта. Сега обаче ще цитирам самия Борисов, който през октомври 2015 г. казва, че доказателство за приятелството ни с американския бизнес е спирането на три големи руски проекта, спирането на
руски самолети и признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация.

Цитирам: „Като има проблем с руски проект ние действаме незабавно и затова за „БургасАлександруполис“ сме в съдилищата, и за „Южен поток“ ще отидем в съдилищата, за „Белене“ вече две години сме в съдилищата в Париж.“ Само преди месец пък Росен Плевнелиев, продължавайки да не осъзнава висотата на позицията президент, макар и бивш, разказа публично, че той е спрял „Южен поток“ чрез служебния кабинет след правителството на Орешарски, допълва Стойнев. 

Тази надпревара между институциите у нас ядоса руския външен министър Лавров и той реагира, цитирам: „Българският премиер Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите и пред страната от изявлението си, че руските енергийни проекти са били спрени в интерес на САЩ“.

Не ми се искаше да припомням всичко това. То трябва да остане в миналото, но не само като цитати, но и като политическо поведение, припомня Стойнев. Разбира се, колегите от ГЕРБ са наясно как и защо потънаха три големи енергийни проекта. Наясно са и с друго - кой всъщност сложи началото на газовата връзка с Турция след дълго, дълго бавене, кой подписа реалната диверсификация на газ от Азербайджан, кой се изправи срещу конюнктурата в ЕК и заедно с Италия, Австрия, Словения и Хърватия се опита да създаде коалиция вътре в Съюза в името на доставки на евтина руска газ за по-бедната Южна Европа по модел на Северен поток за богатия европейски запад.

Управляващите продължават обаче да се страхуват да изберат най-естественото и най-силното поведение в момента – да застанат на българска, а не на гербаджийска позиция и да кажат на външните партньори какво българските правителства са направили, за да мине това трасе през наша територия и да влязат адекватно в преговори. Уви за това се иска хоризонт, а не ниски предизборни сметки. Вероятно името се харесва. На мен обаче ми звучи като опит да замаскираме минала непоследователност, подчертава още в позицията си Драгомир Стойнев. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни