ДПС скочи на 'Да, България' и преведе доклада от 'брюкселски': Да, да, ама не

Николаос Цитиридис 15 ноември 2017 в 15:32 11730 2

"Обективен провал" - така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обобщи по негов начин оценката от мониторинговия доклад на ЕК, който излезе днес.

Пред журналисти в парламента Карадайъ преведе от "брюкселски" доклада на ЕК:

"Ние ще се позовем на текстове от доклада и евентуално ще се опитаме заедно да направим превод от "брюкселски" на български език. В настоящия доклад се отбелязва значителен напредък по препоръките, обаче в заключението окончателните резултатите предстоят да се видят. Комисията изразява в своите очаквания, че трябва да се запази положителната тенденция, нещо повече ЕК не може да заключи, че някои от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап.

Мисля, че всички си напраихме извода и превода от "брюкселски" на български, ако обединим оценките в обща, можем да кажем "обективен провал".

В българския език има едно понятие, което в конкретния случай можем да ползваме - двойното положително отрицание "Да, да, ама не"

Или пък "Да бе, да"

Карадайъ се почуди и на оправданията от страна на ГЕРБ, които твърдят, че ако бяха имали 3 последователни мандата, този мониторинг отдавна щеше да е паднал.

"На тях може и климатичните промени да са им виновни за несвършената работа. Всякакви оправдания могат да намерят хората. С малки изключения от 2009 до сега - ГЕРБ са на власт. С малки изключения и с една забележка от наша страна.
Оправданията нека търсим другаде - а не в климата или ако баба ми беше мъжка", каза Карадайъ.

Йордан Цонев срещу "Да, България"

Вторият депутат от ДПС, който взе думата по темата, беше Йордан Цонев, който се заяде с активистите и партията на Христо Иванов "Да, България".

"Тук искам да кажа нещо важно - на много места в доклада се казва, че един от недостатъците на реформата е недостатъчното време за обсъждане с гражданското общество.

Нашата оценка - пълната катастрофа на мнението на част от гражданското общество, изразено от онази партия на Христо Иванов и сателитните им граждански сдружения, които виждат само недостатъци в прокуратурата, докато ние тук в този доклад виждаме и положителни оценки и единствената препоръка е да има график в реформата на прокуратурата. Това, което ни внушава тази групичка, не се споделя от доклада на комисията. Това много ясно искаме да го кажем, те са много речовити и бутат реформата в сферата, в които виждаме, че ЕК не вижда проблеми."

Освен ДПС, докладът на ЕК бе коментиран и от БСП като провал. Прочетете повече тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови