ГЕРБ и прокуратурата са доволни от евродоклада

OFFNews 15 ноември 2017 в 14:52 3737 1

ГЕРБ и прокуратурата са доволни от евродоклада

Констатациите от поредния мониторингов доклад на Европейската комисия показват положителна оценка за напредъка в препоръките от последния доклад. 

Това мнение изразиха от управляващото мнозинство от ГЕРБ и от прокуратурата.

Според правосъдния министър Цецка Цачева това е "най-позитивният доклад" до момента. Тя очаква при "задоволителен напредък" да има основание мониторингът да отпадне в края на 2018 г. 

По думите ѝ в доклада се отбелязва положителна тенденция и постигнати резултати от правителството.

По отношение на противодействие на корупцията ЕК отбелязва добрия пример на МВР, което прилага широк набор от антикорупционни мерки. ЕК отчита, че България е предприела необходими стъпки за изпълнение на препоръките на януарския доклад. Съобразено е, че поради предсрочните избори е имало забавяне по работата на препоръките, но и е отчетена приемствеността от единия на другия редовен кабинет, обясни Цачева.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също оцени доклада като позитивен. Според него отчетеното в доклада показва стабилност и това, че правителството е продължило "съответните реформи". "И вече имаме един подем и точно за това призивът ни към опонентите е - нека да прочетат доклада и всички ние като политици носим отговорност за стабилността и изпълнението на тези препоръки. От нас зависи дали 2018-та ще бъде прекратена тази процедура за доклади по механизма", обясни Цветанов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов също смята, че това е първият доклад, в който няма препоръки, а по всички 17 се отчита сериозен напредък и изпълнение на мерките. Смятам, че докладът е обективен, положителен, в този смисъл е мотивиращ доклад", каза той. 

С подобни констатации излязоха и от прокуратурата. В разпространена позиция от държавното обвинение се посочва, че Европейската комисия обосновано и обективно е отчела „значителен напредък по препоръките в доклада от януари 2017 г., настъпилите „допълнителни положителни промени“, „решимостта за напредък в реформата“ и ускорения темп на предприетите действия".

По същия начин се посочва, че в доклада липсват нови препоръки и че има очаквания предходните препоръки да бъдат изпълнени в близко бъдеще и при „добро сътрудничество между институциите“.

Прокуратурата е удовлетворена и от високата оценка за работата ѝ, като в доклада било обърнато „специалното внимание“ на делата за корупция по високите етажи на властта. Отчетени били и „трайни резултати в работата на специализирания съд и специализираната прокуратура по дела за организирана престъпност и отнемането на незаконно придобито имущество“, както и че е настъпила „мащабна промяна в престъпната среда“ - „спад на нивото на видимо насилие“ в резултат на „по – малката заплаха за стабилността на обществото“, която в миналото е генерирала организираната престъпност и това, че „като цяло положението в България се приближава до това в някои други държави – членки“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови