ДПС призова за бърз избор на консултант за КТБ

Нели Чолашка 23 април 2015 в 12:25 1744 0

Йордан Цонев

Колкото по-бързо бъде наета международна консултантска фирма, която да проследи паричните потоци и операциите в КТБ, толкова по-добре за всички заинтересовани - държавата и вложителите.

Това обяви на брифинг в кулоарите на парламента Димитър Цонев от ДПС. Според него досега много са се забавили действията относно кризата с банката.

Вчера Софийски градски съд обяви Корпоративна търговска банка в несъстоятелност, като реши, че неплатежоспособна КТБ е от 6 ноември 2014 г. - датата на отнемане на лиценза.

Във връзка със забавянето на действията по казуса "КТБ" ДПС изпрати преди време писмо до шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков и той им върнал отговор.

От фонда напомнили, че с последните законови промени фондът е задължен да наеме международна консултантска фирма.

Той прочете и информацията от Миленков за това, което предстои да бъде направено по казуса "КТБ":

"Престои обсъждане с екипа на адвокатските кантори за възможностите за възлагане на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, да извършат действия по проследяване активите на КТБ. възложено е изготвяне на правен анализ относно предоставяне на информация за разкриване на банкова тайна от временните синдици на разследващата фирма. Престоят да бъдат финализирани условията за ангажимент с въпросните фирми, изпращане на условията на потенциалните кандидати, които в срок до 7 дни да изпратят предложения и план за действия. Следват анализ и класиране на предложенията, избор на кандидат, пряко събеседване, изготвяне на график и съответно подписване на договор с избрания кандидат" 

Цонев уточни, че идеята за наемане на подобна консултантска фирма не е "от нищото", а е по примера на други държави, които са имали проблеми с банки в несъстоятелност. Най-яркият пример била Ирландия.

Депутатът от ДПС няма представа колко ще ни струва наемането на международен консултант, но в Ирландия инвестицията се е възвърнала многократно, защото фирмите успели да върнат една значителна част от активите на фалиралите банки.

Относно датата за обявяване на неплатежоспособността на КТБ - 6 ноември 2014 г., около която вчера се водиха най-много дебати, Цонев уточни, че тя може да се оспори, но само от прокуратурата и БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!