Чобанов: Няма секретен доклад на ДАНС за КТБ

Мира Даскалова 22 април 2015 в 19:31 2887 9

Петър Чобанов

Вероятно съм чел доклад на ДАНС като министър, но в него се говори аналитично за рискове, а не за конкретни банки и кризи. Няма доклад обаче, който конкретно да визира Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това заяви бившият финансов министър Петър Чобанов по повод обвиненията на председателя на комисията за КТБ Десислава Атанасова към бившия премиер Пламен Орешарски, че не е придвижил секретен доклад на ДАНС за КТБ до парламента.

Присъствието ми в Комисията е като на човек, участвал в онези динамични събития през юни, когато цялата финансова система се тресеше и имаше опасност от криза на цялата банкова система, но успяхме да предотвратим това, добави той.

Заседанието на комисията за КТБ вчера бе закрито и е нормално да не коментираме по този случай. Ще има доклад на комисията, заяви още депутатът от ДПС по повод това, че мобилните телефони на депутатите бяха заключени в метални сейфове по време на заседанието вчера, на което бяха изслушани представители на ДАНС за банковата криза.

Г-н Пеевски никога не е бил част от управлението на банката. Ако има атака срещу банката, тя идва отвътре. Както стана ясно, нямало е нормален кредитен портфейл, който да е обезпечен, лихвите по даваните кредити са се обслужвали с други кредити и т.н., коментира Чобанов.

Това, което се случи и при втората банка, бе атака срещу цялата система, отсече Чобанов, визирайки Първа инвестиционна банка.

Той допълни, че ликвидната подкрепа, одобрена от ЕС, се касаела за цялата банкова система, не само за втората банка. Но КТБ вече била под банков надзор, а в последствие се оказало, че не отговаряла на условията, за да получи от тази помощ.

Трябва да следим конкретни показатели. Трябва да следим банки, които променят устава си в определена посока по отношение на конкретни кредити, които не са отпускани, а започнат да се отпускат, например. Ако се опитват да преоформят необслужвани в обслужвани кредити, така щото на пръв поглед да изглеждат добре и ако делегират на управителните съвети по-големи права, тези показатели трябва да се следят, посочи Чобанов, попитан какви мерки трябва да се предприемат, за да няма повторение на такъв тип ситуация.

По думите му новия шеф на БНБ трябвало да е решителен човек, да познава системата отлично, професионалист, динамичен и ефективен в своите действия. ДПС още не били обсъждали евентуална своя кандидатура за шеф на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!