Quantcast

БСП внесе свой вариант на закон за образованието

Нели Чолашка Последна промяна на 17 декември 2014 в 12:48 1137 0

Валери Жаблянов

БСП внесе свой проект на Закон за народната просвета, съобщи Валери Жаблянов от левицата.

Наскоро от ГЕРБ внесоха леко преправен свой законопроект за началното и средно образование, който беше внесен в по-предния парламент, но заради предсрочното му разпускане не успяха да го приемат изцяло.

"Нашият законопроект има за основна цел да запази достиженията на българското образование, да гарантира сигурността на българските учители, да запази общата държавна политика в областта на образованието, да съхрани нашите десетилетни и столетни достижения в условията на бързо променящи се информационни технологии и комуникации", обясни Жаблянов.

По думите му, това което предлага БСП, ще гарантира на българските ученици, че независимо в кое училище учат, условията при които ще се образоват ще ги поставят в равни условия.

"Това, което предлагаме е въвеждането на един учебник за всички курсове на образование. Дълбоко убедени сме, че трябва да съществува връзка между квалификацията и пазара на труда. Днес чрез професионалното образование, което предлагаме сме убедени, че в средните специалисти ще имат връзка с пазара на труда", обясни още социалистът.

Проектът на БСП е зле преписан законопроект на ГЕРБ, който има една единствена цел – да саботира и блокира приемането на един от най-важните законопроекти – на образованието, контрира Милена Дамянова от ГЕРБ, председател на парламентарната образователна комисия.

"Внасянето на проекта в последната минута е, за да не се приеме новия закон за образованието. Това е един законопроект без ясни цели, в който отсъстват важни държавни образователни стандарти като този за усвояване на българския език и много други неща. Недоумение буди и факта, че видни юристи са допуснали този законопроект грубо да наруши Конституцията с един текст", коментира Дамянова.

По думите й противоконституционен е текстът, който предвижда задължително образование до 18-годишна възраст, а по Конституция то е задължително до 16-годишна възраст.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !