ДПС настоява за агитацията на майчин език

Ивайло Анев Последна промяна на 14 март 2015 в 12:59 6325 23

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк

ДПС ще настоява пред Европейския парламент (ЕП) за премахване на ограничението в българския Избирателен кодекс, което забранява агитацията на чужд език.

По думите на евродепутатът Илхан Кючюк Движението ще внесе петиция в ЕП. Тя ще бъде отворена и ще може да бъде подкрепена онлайн от всички граждани на Европейския съюз. 

„Възложили сме проучване конституционалисти, имаме резултати от всички конституционни текстове на другите държави-членки на ЕС, и мога да заявя, че такова ограничение не съществува никъде. Такъв текст е съществувал до преди 5 години в турското законодателство, но с решение на съда в Страсбург, той е отпаднал. Щом може всеки един гражданин да се кандидатира за евродепутат, в която и да е страна, то той трябва да може да го прави на всякакъв език" , категоричен бе Кючюк.

Според него ако Европейският парламент, чрез комисията по петиции, излезе с препоръка за промяна на законодателството, то е недопустимо, което и да е правителство да не се съобрази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2015 в 09:28

Искате да ми кажете,че сте съгласни да се агитира на турски език? Само да попитам 1 въпрос.Кой по дяволите агитирате българското население или турското? Ако е българското защо не е на български? А ако е турското те си имат турция да гласуват. смешно е поне според мен. Дай БОЖЕ да се забрани на хората без образование да гласуват. Така няма да има покупка на гласове и ДПС ще е вън от парламента. Според мен това което искат е етническо а според вас???

18.03 2015 в 23:08

Дано успеят да спечелят, нека ДПС агитира както намери за добре, БРАВООО

16.03 2015 в 21:13

Инициативата е добра,но в консервативна Българиая ще вдигне доста голям шум. Някои партии пак ще произведат шедьоври на политически романси за да си вдигнат рейтинга на гърба на ДПС. Все пак на чужд гръб 100 тояги са малко.

16.03 2015 в 20:50

Аз мисля, че в Европейска България не трябва да фигурира такъв забранителен текст. Обеден съм, че ще бъде премахнат. Не проумявам и защо нещата трябва да стигат до ЕП, като могат да се решат и в родния парламент...но за целта наистина политиците ни трябва да узреят много повече отностно демократичните ценности.

16.03 2015 в 20:00

Трябва да мислим по европейски, следователно да вземем и европейските практики. Точно това не ми харесва особено, но безспорно СА ПРАВИ!!!

16.03 2015 в 19:12

Факт е, че официалният език в България е българският.Но нека не забравяме, че и малцинствата имат своите права.Стига сме повтаряли едно и също, стига сме се мразили!Не се поддавайте на манипулации, а мислете!

14.03 2015 в 23:19

Много умен и интелигентен младеж.

14.03 2015 в 17:49

ЦК на БКП в лицето на Семерджиев и тяхната Държавна Сигурност изобретиха ДПС за създаване на Държавна Несигурност ! Така посткомунистическата мафия, експлоатирайки Международната харта за правата на човека от една страна и от друга - страховете и икономическата зависимост на турци, помаци, а напоследък най-вече на цигани, мъти неуморно водата на България, за да може да лови с криминални приьоми своята риба в мътна вода ! Резултатът - ограбване и геноцид на целокупния български народ ! Въпросът е -до кога ?

14.03 2015 в 17:11

И що така бре?
Що техният електорат, който живее в България, не разумява какво им се дума на български език?
Те на школо не са ли одили?
Илитерати ли са?
Що?

14.03 2015 в 16:37

При Ердоган на какви майчини езици агитират?Моите приятели турци, с които имаме обща Родина, знаят не само български, но и в повечето случаи и руски и по един западен език. Не са расли в гората като първобитните цигани дето сте си ги заплюли за електорат.