ДПС иска от Европа да им разреши агитацията на майчин език

OFFNews 12 февруари 2015 в 13:43 3581 82

Илхан Кючюк

50 членове на Европейския парламент от почти всички държави члени на ЕС са се подписали под документ на евродепутати на ДПС до Европейската комисия за това дали да се агитира на майчин език по време на предизборни кампании.

За това се похвали българският евродепутат Илхан Кючюк в съобщение до медиите. 

От ДПС искат от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс да се вземат конкретни мерки и да се насърчи използването на майчин език.

Движението е събрало подписите на 50 еврудепутати от всички системни партии в ЕП като подкрепа за начинанието.

Според ДПС глобите на български политици през годините за агитация на майчин език са в грубо нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която е ратифицирана от България. 

Като пример от ДПС дават, че ако Жан-Клод Юнкер или Мартин Шулц се кандидатират за български депутати, то те няма да имат право да агитират на своя майчин език.

В писмото до Франс Тимерманс за агитацията на майчин език са зададени следните въпроси:

- Противоречието на тези разпоредби на вътрешното право не ограничава ли изконното право на всеки един човек да се изразява и да се информира?

- Какви стъпки ще предприеме ЕК, за да насърчи използването на езици различни от официалния по време на предизборни кампании в Република България?

- Рискуват ли и европейските лидери да бъдат глобявани, когато по време на предизборни кампании в България използват езици различни от официалния български?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews