ОССЕ пак ни препоръча агитация на майчин език

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2014 в 14:46 3396 7

Организацията за сигурност и сътрудничество ОССЕ отново препоръча на България да разреши агитацията на майчин еизк по време на предизборна кампания.

Международната организация ще има ограничена мисия за наблюдение на парламентарните избори на 5 октомври и накрая ще излезе с доклад.

Препоръка за кампания и на майчин език ОССЕ отправи към България и след местните избори през 2011 г. Позовават се на на становище на Комитета за човешки права към ООН, според който "информация и материали, които се отнасят до гласуването, трябва да бъдат достъпни на малцинствените езици".

И в най-новия Изборен кодекс беше записано, че кампаниите преди изборите могат да се водят само на български език. От ДПС настояваха да отпадне това ограничение, но не успяха го прокарат.

Екипът на ОССЕ стриктно ще наблюдава и какво се случва в медиите по време на предизборната кампания, предупреди посланик Одри Гловър, ръководител на мисията.

В изборния ден те ще разчитат на дългосрочните си наблюдатели в цяла България, които ще докладват на мисията в София.

Не по-малко важно е какво се случва преди изборите, коментира Гловър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.09 2014 в 18:31

Тези простаци от тази партия начело с олигофрените и националните предатели Борисов и Цветанов явно сляпо следват своя ментор и радетел Джеймс Уорлик , който написа писмо до парламента с една единствена цел да бъде изключен от учебниците по история в България Васил Левски.
Ето и аргументите в писмото на Уорлик :
„Уважаеми народни представители на република България.
В унисон със съвременните политически ценности и актуалната икономико-политическа обстановка в света като цяло, и Либия в частност, ние смятаме, че е добре да преразгледат отношението си към Васил Левски, когото вие смятате за национален герой и борец за свобода.За съжаление, след задълбочен анализ на неговите писма (които са основен източник относно идеите които е изповядвал) от наши специалисти по глобална политика и световна сигурност, ние установихме, че те представляват по-скоро пречка отколкото предпоставка за утвърждаването на основни понятия като демокрация, толерантност и свобода в българското общество.
Нашите специалисти установиха, че от съвременна гледна точка Васил Левски е по-скоро терорист отколкото борец за демокрация ( в подобен смисъл се изказа и един ваш известен социолог – Андрей Райчев).
Действията му за набиране на средства за изградената от него нелегална организация, включват обири и заплахи, което автоматично прави както тях така и организацията му терористични.
Изключителната му нетолерантност към враговете на организацията, както и към всички които не споделят идеите и методите му са в пълно противоречие със съвремената тенденция за налагане на толерантността като основна добродетел.
Изключителната му крайност относно наказанията за престъпилите основния закон на организацията, а именно налагането на смъртно наказание, също още веднъж идва да покаже прилики със съвременните терористични и мафиотски организации, което е особено обезпокоително, като се има в предвид широката популярност на която личността му се радва сред младото поколение и сред българското общество като цяло. Идеите му за общи закони пред които всички да са равни въпреки, че на пръв поглед звучат демократично, поставят в неравностойно положение редица малцинствени етноси, като ги лишава от голяма част от социалните им придобивки. Особено обезпокоително, на което наблегна и президента Обама е идеята на Левски изразена в едно от неговите писма, че: „Тоз който ни освободи, той ще ни и пороби.“ Това е крайно опасно твърдение разглеждано от съвременна гледна точка, особено в днешния ден когато международните сили се борят да освободят Либия и редица други държави, и да им помогнат да въведат демокрацията. С това свое твърдение Левски поставя под съмнение всяко едно освободително действие на НАТО, САЩ и съвета за сигурност на ООН, което е предприемано до сега, осъществява се в момента или може да бъде предприето в бъдеще. То изрично ни посочва като поробители, а не като освободители и борци за демокрация и човешки права, което ние не можем да приемем.
Затова смятаме за необходимо личността на Левски да бъде постепенно премахната от учебниците по история на България, а защо не и в бъдеще заклеймена като идеолог на тероризма. Това може да се постигне, чрез първоначално ограничаване достъпа на младежта до идеите му, като в уроците по история се споменават предимно биографични данни без да се засягат идеите които е изповядвал. Да се наблегне на несъществени въпроси, като този за предателството му или къде е погребан, а писмата му да не се споменават въобще нито цитати от тях. Необходимо е и повече да не се преиздават тефтерчето и писмата му, а тези които вече се намират в гражданите да се изземат под благовиден пред текст. Добре е ако сред обществото посредством видни съвременни общественици, като споменатия по-горе Андрей Райчев, се наложи мнението, че Левски всъщност е един разрушителен елемент действал нелегално и незаконно в рамките на Европейска Турция, част от независимата Османска империя. Смятаме , че без Левски и неговите идеи, българите ще успеят по-бързо да приемат водещите световни демократични ценности и да станат една неделима част от съвременното европейско и световно демократично общество.“

09.09 2014 в 17:54

Всеки, който идва от западна държава може не само да ни дава акъл, но и да ни нарежда кое е правилно и кое не! Всички журналисти записват и публикуват като последна истина, това, което те казват.
А всички видяхме какво направи Орешарски след кратката си среща с тримата американски сенатори.

09.09 2014 в 17:54

Няма лошо да се зачитат основните човешки права, но си има закон и няма да е зле от ОССЕ да го прочетат. Също така не е в интерес на никой(поне българин) да ставаме като Великобритания и в последствие да се опитват да ни ограничават нашите права заради прекомерна толерантност.
Най-малкото привържениците на крайно десни организации ще се увеличат драстично, а не мисля че г-дата от ООН и ОССЕ биха били доволни от това. Затова най-добре да си траят.

09.09 2014 в 17:31

Всички граждани на България са длъжни да знаят български език! Никой не пречи на никого неофициално да си говори на какъвто си иска език!

09.09 2014 в 17:28

Нали са забранени етническите партии по българския основен закон! Ако на един митинг има и етнически българи ,и етнически турци, и етнически цигани, и етнически арменци, на чий майчин език, питам аз, ще се води кампанията ?!?! Не трябва ли да е на официалния за страната език ?! Аман от "умници", дето се упражняват върху нашето търпение !

09.09 2014 в 17:24

ОССЕ да потърси сметка на Украинската хунта за майчиния език на изборите в Украйна - 23 млн руснаци, 3 млн. българи, унгарци, поляци, русини, и много други. С такжиз двоен аршин ОССЕ е за боклука.

09.09 2014 в 16:32

Е майчиния език на Българските граждани не е ли български?