Доц. Киселова: ПП отстъпи, ако и ГЕРБ го направи, може да успеят да изберат председател

Това може да стане чрез тайно гласуване или дори жребий, обясни експертът

OFFNews 20 октомври 2022 в 08:13 3023 0

Доц. Киселова

Снимка Архив

Предложението за ротационно председателство не трябваше да се отхвърля толкова бързо

Много е вероятно да няма реален изход при избора на председател на парламента, дори и след оттеглянето на Никола Минчев. След като Продължаваме Промяната отстъпиха, ако отстъпят и ГЕРБ, а депутатите се обединят около някой по-приемлив, може и да успеят. 

Това коментира експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова по повод неуспешният избор на председател на Народното събрание 48-ия парламент вчера по Нова тв. Заседанието продължава днес.  

Според нея не е трябвало предложението на "Демократична България" за ротационно председателство да бъде отхвърлено толкова бързо. “Това, което Христо Иванов предложи, е европейска практика. Щеше да даде на ПП възможност да претендират първи да получат председателство на НС”, коментира още доц. Киселова.

По думите й друга възможност за изход от ситуацията е депутатите да се обединят около един кандидат от по-малка по численост парламентарна група. 

Конституцията е предвидила, че на първо заседание се избира председател, но не е определен редът или процедурата, по която това се случва. “Това може да бъде явно или тайно, с електронната система, хартиени бюлетини или жребий дори”, посочи доц. Киселова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!