Докладът за КТБ не стигна днес до депутатите, въпреки обещанието на Борисов

Кадиев: Докладът ще е разочароващ, ако имаше доказателства, нямаше да го покажат

OFFNews 22 февруари 2016 в 20:04 4607 3

Докладът за фалита на КТБ така и не стана достояние на депутатите, въпреки че премиерът Борисов обеща това да стане.

Към 18:00 часа докладът на компанията "Аликс партнърс", която разследваше източването на банката, не беше изпратен в Народното събрание, съобщи независимият депутат Георги Кадиев, който цял ден чака да се запознае с написаното в него.

"В 18:00 в секретна секция запразниха. Доклад няма. И Ванга не е казала къде е", написа депутатът във Facebook. 

Междувременно премиерът коментира пред журналисти, че до краят на работния ден на "Аликс партнерс", който приключва в 20:00 часа българско време, докладът щял да бъде изпратен. "От Лондон казват, че до края на техния работен ден ще изпратят доклада и веднага ще бъде пратен в парламента, така, както се обещали. Ако парламентът вземе решение, може да го разсекрети, него няма кой да го преследва“, каза каза Борисов. 

Кадиев обясни пред OFFNews, че днес няколко пъти е звънял в секретната секция на Народното събрание, но оттам всеки път му казвали, че докладът го няма и "цял ден седят на телефоните и обясняват, че го няма". Той се срещнал и с председателя на парламента Цецка Цачева, но дори тя не знаела нито къде е докладът, нито откъде ще дойде - дали от Министерството на финансите, или от друга институция.

"Към 17 часа звъннах и в Министерство на финансите, за да видя дали те днес ще го пратят и дали има смисъл да го чакаме, защото свършва работният ден. Министерство на финансите празнуваха 60-годишнина на някакъв директор на дирекция и докладът им беше последна грижа. Тоест доклад няма, никой не знае къде се намира в момента и кога ще постъпи в секретна секция", разказа Кадиев.

Той обясни, че не знае кои негови колеги са чакали днес доклада да пристигне в секретната секция на парламента, за да го прочетат, но очаква от утре все повече депутати да започнат да го търсят. Според него обаче е възможно написаното в него да се окаже разочарование, тъй като в доклада няма да има нищо конкретно.

"Докладът може би ще бъде по-лош от този, който направи парламентарната комисия наскоро, и в крайна сметка всичко ще бъде малко еуфория без покритие", смята той.

По думите на Кадиев това, че депутатът от ДПС Делян Пеевски разсекретяване, говори достатъчно за това, че докладът ще е "беззъб".

"Ако там имаше достатъчно ясни обвинения или доказателства срещу политици, то нямаше да го публикуват. Нали разбирате, че през последните 5-6 години управлява Борисов и ГЕРБ, ако някой трябва да е вътре в доклада, това трябва да са Борисов и ГЕРБ на първо място, а после всички останали. За да решат да го публикуват, всичко е или прочистено, или самата фирма не си е свършила работата", каза още депутатът.

Според него управляващите в лицето на премиера и "висшите фигури на ГЕРБ" са прочели доклада, видели са, че в него няма нищо опасно за тях и са решили да го покажат на депутатите, а по-късно и на публиката, "защото вие като го дадете на 240 депутати, няма начин той да не изтече като информация".

"Видели са, че няма нищо опасно за тях, че няма нищо опасно за Пеевски и за другите около него и са си казали: "Дайте да дадем малко зрелище на хората", обясни още Кадиев.

Припомняме, че в петък лично премиерът Бойко Борисов обеща, че в понеделник докладът ще бъде даден в секретната секция на парламента и депутатите ще могат да се запознаят с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!