Борисов: Няма да се кандидатирам за президент, не искам предсрочни избори

След половин година ще догоним Румъния, смята премиерът

OFFNews 19 февруари 2016 в 22:06 9419 25

Снимка БГНЕС

Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни избори. Видяхте с каква подкрепа мина вотът на недоверие. Самите опозиционни партии не са в добра кондиция.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ. 

Ако някой има интерес от избори в момента, това е само ГЕРБ, за да усили позициите си в парламента, но народът няма да одобри това – заради по-голям комфорт на управление ние да тласнем държавата в няколко месеца отново служебно правителство и да похарчим 50 млн. лв. за нови избори, подчерта Борисов. 

На въпроса дали е във война с Делян Пеевски Борисов отговори: „Не влизам във войни никога. Винаги съм имал принципни позиции. Винаги съм отговарял пред избирателите си. И най-важното за мен е да ми е чиста съвестта. Всичко, свързано с обществените поръчки, трябва да си мине по новия закон и мисля, че постъпихме правилно”.

Борисов подчерта, че в Брюксел са очаровани от борбата на правителството с контрабандата, понеже от нея идват огромни средства за корупция по всички етажи на властта – в политическите партии, на митничари, граничари, полицаи, прокурори, съдии. 

В рамките на половин година ще догоним Румъния, ако сме изостанали, и ще бъдем за пример. В предишното ми правителство България толкова драстично изпреварваше Румъния, че тогава нашият мониторингов доклад беше направен на година и половина, докато румънците ги направиха на 6 месеца. През последната година изгубихме много време за промяна на Конституцията, с което бяха постигнати много добри неща, които в Брюксел се отчитат. В момента ни трябват няколко закона – НПК, Антитерористичния закон, Закона за съдебната система и Антикорупционния закон, но с малко по-бързи действия парламентът ще ги приеме, каза премиерът. 

В абсолютно всичко друго сме по-напред от Румъния и мисля, че в рамките на половин година ще ги догоним, ако сме изостанали и ще направим така,че да бъдем за пример, в това са убедени и колегите от Брюксел, затова толкова убедено председателят на ЕК заяви, че в рамките на неговия мандат т.е. 2 години още, ще бъде свален мониторинговият доклад за България и Румъния, категоричен е Борисов. 

По повод блокадата на границата с Гърция и колегата си Алексис Ципрас Борисов заяви, че сега се виждат плодовете на популизма. 

"20 фермери ядат ципури, пекат лавраци и пият узо, а нашите шофьори бедстват", коментира Борисов.

Той отново подчерта, че е разговарял с Ципрас и се оплакал от Гърция на Меркел, Оланд, Камерън и Орбан.

Борисов обаче допълни, че в неделя Ципрас ще се срещне с фермерите и е възможно да има разрешение на ситуацията. 

По въпроса с разсекретения доклад за КТБ Борисов уточни, че в понеделник той ще бъде даден в секретната секция на парламента и депутатите ще могат да се запознаят с него.

Той допълни, че се правят усилия докладът да бъде качен и на сайта на Министерството на финансите, но за момента няма съгласие за това.

От това, което поне зная и истински се надявам, че прокуратурата ще потърси основните виновници за източването на КТБ, а това е управата на БНБ, която отговаря и за Банковия надзор. Според мен това са трима души, но нека не изземвам други функции, не ми е това работата, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!