До април може и да има електронно гласуване

OFFNews 19 януари 2016 в 15:36 3207 8

Правната комисия към Народното събрание прие решение, с което предлага на парламента да приеме възможността за въвеждането на дистанционно електронно гласуване.

Текстът на решението беше приет в комисията с 12 гласа "за" и 3 "против" - на Явор Нотев (Атака), Чавдар Георгиев (БСП) и Филип Попов (БСП).

По предложение на Хамид Хамид (ДПС) бе записано, че електронно гласуване ще има, само ако са гарантирани тайната на вота и сигурността на системата, чрез която ще се гласува, и ако има граждански контрол върху изборната система.

Очаква се решението да бъде гласувано в пленарна зала тази или най-късно другата седмица.

Приетият от комисията текст определя и сроковете за гласуване в комисията на съответните законопроекти на първо и второ четене.

Обсъжданията и гласуването на първо четене трябва да приключат до 29 февруари, а окончателното второ гласуване да е факт през април. Целта е текстовете да бъдат приети окончателно в пленарна зала до края на април, преди великденската ваканция на депутатите.

Днешното решение не гарантира въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Възможно е нито един от проектите да не бъде приет от депутатите на първо четене, както и ключови текстове да бъдат отхвърлени при второто гласуване.

Неяснота има и по въпроса дали приемането на електронното гласуване означава прилагането му още на предстоящите президентски избори тази година.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да обявят конкурс за фирма, която да създаде системата за електронния вот. Възможно е изборът да бъде обжалван, което да забави процеса.

Заедно с местните избори през октомври 2015 г. се проведе и референдум за електронното гласуване. 69.50% казаха "да" на електронния вот, но активността беше по-ниска от необходимата, за да задължи парламента да изпълни волята на гласувалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови