Янаки Стоилов: Работата ни през близките месеци ще се сведе до хляб и сигурност

OFFNews 14 януари 2016 в 10:18 3019 3

Янаки Стоилов: Работата ни през близките месеци ще се сведе до хляб и сигурност

Снимка БГНЕС, архив

Това, с което ще се занимаваме през близките месеци, може да се сведе до хляб и сигурност, заради състоянието на икономиката, социалните плащания, здравеопазването, заедно с все по-голямата несигурност, в която живеят хората – битова престъпност, убиване и биене на хора, грабежи.

Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в сутрешния блок на bTV, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той обясни, че левицата ще започне консултации за вот на недоверие с тези парламентарни групи, които смятат, че не принадлежат към управлението, за да бъдат поставени най-уязвимите места към управлението. „Част от проблемите, които ние атакуваме, не са родени от това правителство. Те са унаследени, но за съжаление продължават“, допълни Стоилов. Като пример посочи спора с бизнеса. „В България най-печеливш е бизнесът, толериран от държавата. Друга част от него е рекетиран и като видим как тези бизнесмени много време се потупват и прегръщат със сега управляващите, възникват редица въпроси – кога те са добри и кога лоши“, коментира Стоилов.

Стоилов е на мнение, че тече процес на разпад на държавността. „Постоянно се говори какви реформи и в кои области ще се правят. Може ли нещо, което се разпада, да бъде реформирано?“, попита той и допълни, че най-реформирани са точно тези области, в които са най-много проблемите – икономика и здравеопазване. „Ако ги реформираме по същия начин, по който се родиха проблемите, всичко това трябва да бъде преизграждано“, подчерта той. Като пример той посочи да се говори за реформа на политическата система чрез въвеждане на електронно гласуване. „Това са абсурди, които трябва да бъдат преодолени, защото всяка една свада на улицата може да доведе до убийство. Намираме се в някаква дезинтеграция и като прибавим и външния натиск – над 100 бежанци с някакви лодки“, допълни той.

Относно темата за МВР Стоилов подчерта, че не става въпрос само за министъра на вътрешните работи, а за политиката на сигурност, която е политика на правителството. „Сега научаваме, че това, за което протестираха полицаите, по инициатива на финансовия министър, отново ще бъде предлагано да бъде прието. Втора вълна на протести ли трябва да има?“, попита народният представител.

Янаки Стоилов обясни, че в Комисията по външна политика БСП Лява България е поставила въпроса за отпадане на санкциите и контрасанкциите срещу парламентаристи, но изрази съжаление, че това предложение не е събрало достатъчно подкрепа.

По повод отношенията медии-политика, Стоилов коментира, че у нас започва да се прави „политическа порнография“. Той предложи да се издигне глас срещу премахването на предавания, защото такива случаи има и в националното радио, и в телевизията. „Да се застане и срещу тези медии, които с измислени и неверни факти подменят политическия дебат и накарат всеки сериозен човек да не се занимава с политика“, заключи Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!