Днес и утре се решава бъдещето на сглобката. ''Да, България'' решава за евроизборите

ГЕРБ и ПП-ДБ започват преговори по проекта на споразумение за коалиционно управление, а "Да, България" прави национална конференция

Ружа Райчева 09 март 2024 в 07:50 1835 1

Кирил Петков и Бойко Борисов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кирил Петков и Бойко Борисов в пленарната зала

Днес в 18 часа ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще започнат преговорите по проекта на споразумение за коалиционно управление. 

Преговорният екип на ГЕРБ ще бъде воден от вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел, зам.-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и Деница Сачева и Рая Назарян. Лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов, Асен Василев и Атанас Атанасов ще са от другата страна.

Понеже днес от 10 часа предстои Третата национална конференция на "Да, България", преговорите, първоначално насрочени за вчера, а после днес от 10 часа, бяха отложени за по-късен час, така че Христо Иванов да може да участва в тях. Разговорите между все още "некоалиционните партньори" би трябвало да продължат и утре. 

Отделно от това Мария Габриел и премиерът в оставка Николай Денков тепърва би трябвало да започнат да обсъждат министрите и кой как се е справил през последните 9 месеца. 

Преди 3 седмици ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ да подпишат меморандум за съвместно управление, или в противен случай отиваме на избори. ГЕРБ реагираха много остро и на свой ред предложиха да се подпише споразумение за коалиционно управление, като така сглобката най-накрая да официализира съюза си и да стане коалиция.

Вчера лидерите на ПП-ДБ лично се обърнаха към Бойко Борисов и го призоваха да дойде на преговорите, след като той отсече, че Асен Василев нямало да остане министър на финансите, заради "поголовните" и несъгласувани с ГЕРБ назначения по финансовите институции. Атанас Атанасов обяви, че "неговият приятел" Борисов е станал "като Радев".

Тази седмица Борисов и Габриел участваха във форума на Европейската народна партия в Букурещ, което допълнително забави преговорите по ротацията, въпреки скоростно приетата от Народното събрание оставка на Денков в сряда.

От пресцентъра на "Да, България" обявиха, че в началото на днешната конференция Христо Иванов ще прочете доклад пред делегатите. Форумът ще гласува и Политическа декларация за визия и стратегически насоки за дейността на партията. 

Конференцията ще реши и към кое политическо семейство в Европейския парламент иска да принадлежи "Да, България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

1

Балканец

09.03 2024 в 08:55

Измамниците от ППДБ се събират да мислят схеми с измамниците и престъпниците от ГЕРБДПС.

Това не е новина.

Новини има за Турски поток, но ще ги намерите в само независимите медии.

Всичко ще завърши логично.
 
X

Да помогнем на украинските деца!