Пред ЕНП: Борисов ласкае Фон дер Лайен, похвали се с помощта за Украйна и разкритикува Австрия

Ружа Райчева 07 март 2024 в 11:27 1430 8

Бойко Борисов с Урсула фон дер Лайен, лидерът на ЕНП Манфред Вебер и делегати на ГЕРБ-СДС

Снимка Boyko Borissov/Facebook

Бойко Борисов с Урсула фон дер Лайен, лидерът на ЕНП Манфред Вебер и делегати на ГЕРБ-СДС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори с типичния си размах на конгреса на Европейската народна партия в Румъния. Той обяви, че България е дала и помогнала много повече на Украйна от големите и богатите държави в Европа. Освен това Борисов отправи критики към Австрия, която все още не е вдигнала ветото си за допускане на България в Шенгенското пространство и по сухопътните ни граници.

В 7-минутната си реч Борисов на конгреса се изказа ласкаво за председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, да си припише помощта за Украйна и да се скара на австрийските си колеги по повод политиката им за България и Шенген.

Борисов похвали фон дер Лайен за оказаната до момента помощта на воюващата Украйна. "Човекът, който направи изключително много - аскетски живееше, но много работеше - беше нашият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен", обърна се Борисов към нея.

Той призова в тежкото геполитическо положение, в което се намира Европа, да избере силен председател на ЕК и ЕП. "Тези две железни дами мисля, че могат да се справят", каза той за фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола. 

"Урсула, нашата делегация на ГЕРБ-СДС ще даде всичките гласове за теб, и ти обещавам да проведем такава кампания, че след това с максимум депутати да влезем в Европейския парламент да го защитим", каза Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че България смело може да каже, че е дала и помогнала много повече на Украйна от големите и богатите държави в Европа.

"С точно нужните оръжия, бронетранспортьори, танкове, артилерия, всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. Плюсът на това въоръжение е, че то директно отива на фронта, тъй като украинските войници и офицери боравят точно с такова. При тази кръвопролитна и гадна война България направи много повече от тези с големите възможност", заяви Борисов.

По думите му от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. България е успяла да диверсифицира енергетиката си чрез независимост от руската газ, петрол и ядрено гориво. Борисов посочи, че вече е започнало строителството на две нови ядрени мощности с новите реактори IP 1000 на американската компания Уестингхаус.

Конгресът на ЕНП се провежда в Румъния. Лидерът на ГЕРБ отправи меки критики към Австрия по повод ветото ѝ към цялостното допускане на България в Шенген и помоли колегите оттам да отскочат на 60 км до Дунав мост, където се извиват километрични опашки от чакащи да преминат границата ТИР-ове. Той каза, че днес ще се срещне с австрийския канцлер и ще му обещае, че България ще усили работата си за сигурността на границата, защото нито България, нито Румъния заслужават да стоят в това положение.

"Колегите от Австрия могат да отидат дотам да видят каква екологична антизелена атмосфера има там. Нали сме зелени всички вече? Това там не е 21 век и не е начинът, по който трябва да работи Европа. Каквито и проблеми да има вътрешно една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите", каза още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

8

ob1

07.03 2024 в 16:02

Кошмарно куха тиква

https://www.youtube.com/watch?v=3RzLgnTf33E

Лоестият шопар няма ли най-сетне да получи хипертония и да ни отърве от срама?

625

7

1215

07.03 2024 в 12:29

Заради такива , като този лешпер ме е срам да кажа ,че съм българин/ако ме питат ,де/.

1000

6

Win

07.03 2024 в 12:14

Борисов отново реди празни думи. Какво да очакваме от празен човек

1000

5

ИАД

07.03 2024 в 12:07

Може ли някой от отговорните държавни фактори да внесе яснота за намерената пътна карта и какви ще бъдат последствията за виновните за укриването и?

22548

4

dolivo

07.03 2024 в 12:01

с големите лапи мачка приятелски раменца

фамилиарен простак

1000

3

ИАД

07.03 2024 в 12:00

Кога Борисов демонстрира истината: когато се подмазва на Путин по много начини - като продава интересите на България, или когато се перчи 7 минути пред ръководството на ЕНП и особено пред фон дер Лайен?

-1650

2

ob1

07.03 2024 в 11:46

И за тия простотии беше много важно да присъства там и да плюе по Денков, че си е подал оставката когато е обещал?!?

И пак лъже долната тиква:
"С точно нужните оръжия, бронетранспортьори, танкове, артилерия, всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна"
срещу
"и един болт не сме пратили"
Патологичен мръсен лъжец и блюдолизец!

14469

1

случайно прочетох

07.03 2024 в 11:41

Бай Ганьо на посещение :-))). На снимката ги гушнал, като след футболен мач, в изказването се подмазвал...Безгръбначен цървул...
 
X

Да помогнем на украинските деца!