"Днес чистата република на Левски е демокрацията от европейски тип" (снимки)

OFFNews 19 февруари 2015 в 21:38 3209 8

Съвременният прочит на чистата и свята република на Левски е демокрацията от европейски тип и социалноотговорна пазарна, а не олигархична икономика.

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на възпоменателната церемония по случай 142 години от обесването на Апостола на свободата, която по традиция се състоя пред паметника на Васил Левски в София.

Според президента модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива.

"Няма по-удачен ден от днешния да се замислим кой е истинският патриот. Отговорът намираме отново в лика на Васил Левски", каза още Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че няма да спре да повтаря, че България има идеал, цел и посока, зададени от Левски и от будителите.

"Свикнали сме да помним Левски като идеолог на революцията, като вдъхновител на организацията за национално освобождение. Нужно е обаче да не забравяме и заветите на Апостола за онази България, в която той си представяше, че ще живее свободният от тирания български народ", каза още президентът.

Според Плевнелиев Левски е мечтаел за свободна България, в която ще господства съгласието, братството и равенството между всички народности, за демократична държава, в която българите, независимо от вяра и етнос, ще бъдат равноправни във всяко отношение под един общ закон.

"Няколко години след смъртта му тези негови завети оживяват в силните слова на Търновската конституция”, отбеляза президентът.

Той добави, че неслучайно се гордеем, че Търновската конституция е сред най-напредничавите за своето време и отразява "духа на либерална Европа, на онова прочуто – „Свобода, равенство, братство”, около което се гради модерната европейска цивилизация”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови