Правнучката на Васил Левски е обидена от филма за Апостола

Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, написа тя

ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 16:07 40813 47

Кадър от филма
Кадър от филма "Дякон Левски".

Христина Богданова, правнучката на сестрата на Васил Левски, е възмутена от новия филм за Апостола - "Дякон Левски".

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", пише тя в профила си в социалната мрежа.

В коментарите под поста си тя продължава да обяснява какво не ѝ е харесало:

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава..."

На същото мнение като Богданова е и Георги Иванов, един от сценаристите на "Под прикритие", "Революция Z", "Стъклен дом" и други:

"След 3 часа и 40 минути филм, от които един час поне е на бавен каданс, осанката ми е добила формата на стол от зала 1 на НДК! Все пак режисьорът сложи микрофони на сцената, помислих си да остана, за да чуя дали ще се извини, а той каза "от уважение към екипа, ще изчакаме да минат надписите, преди да говори, който и да било"! Усетих, че все още имам чувствителност в пръстите на краката и си тръгнах... Мил ЕКИП, извинете! ..... Не, не, не, не мога да заспя, тревожни мисли бушуват в главата ми!!! Вие нищо не знаете, бе, цялата зала пляскаше, като уби първия турчин!!!! Но най-трогващо беше, когато го водеха с една каруца към бесилото и едно заптие му каза, "ако не издържиш до там, дерета по пътя много" и тогава дякон Игнатий му каза "Да ти еба майката"!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЛАТА ИЗБУХНА в аплодисменти!!!!! Вярно, в 3 часа и 40 минути не намери място да каже "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си"!!!! Но "ДА ти еба майката" от устата на Апостола........ ей тая реплика отекна във вечността!!!! Представям си новите банкноти от 75 лева с лика на Апостола и под него "да ти еба майката - В. Левский"!!!! Настръхнах!!!! Духът на България беше тази нощ в зала 1 на НДК!!! Скинари, майки с деца, младо и старо, момчета и момичета облечени като гвардейци изиграха съчетание преди началото на филма на фона на рок патриотична песен!!! Там имаше още влюбени двойки, решили да пропуснат 14-и февруари и да си подарят филм за Левски! Освен това чух и няколко диалекта, смятани от учените за отдавна изчезнали!!!! Зад гърба ми се проведе спор дали е редно да се ядат пуканки на ТАКЪВ филм!!!! Ами не е редно, аз и без пуканки щях да се задавя, когато един си отряза езика и го метна пред турците. детето до мен попита майка си "този защо така прави"!!! И аз питам, този Максим Генчев "защо така прави"???? П.П. Да кажа все пак едно изречение за самия филм - той е сбъркан във всичко, заради което киното има смелост да се възприема за изкуство: режисура, сценарий, монтаж, операторска работа и т.н.! Актьорите не са виновни...", пише той във Фейсбук.

Васил Василев, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски”, обаче изрази напълно различно мнение за филма в интервю пред "Фокус" преди 2 дни.

"Това, което на мен ми направи най-силно впечатление във филма, а може би и най-голямото му достойнство, ако не гледаме художествената страната на въпроса е, че той вярно пресъздава историческата истина, епохата и събитията, такива каквито ги знаем от Дядо Вазов, от Захарий Стоянов, от спомените на поборниците и на съратниците на Левски. Филмът „Дякон Левски” политически не е коректен от днешна гледна точка, защото в него няма и следа от това „захаросване” на историята, от това „заливане със сироп” и замазване на всички проблеми и противоречия, които са съществували и които са накарали Апостола да се жертва по този недвусмислен начин. Аз съм убеден, че филмът ще предизвика много силно впечатление именно, защото показва историята такава, каквато от 20-на години ни карат да забравим. Днес децата учат по едни скандални учебници, които прекрояват историята според вкуса на днешната българска политика. За мен най-голямото достойнство на филма е, че политически не е коректен", смята той.

Той добавя, че смята образите на Левски във филма като малко дете и като възрастен за "много сполучливи". Според него даже "преобладаващата част от българския народ ще отиде да го гледа и ще го хареса".

В социалните мрежи продължават дебатите относно това дали "Дякон Левски" е провал, или не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2015 в 21:38

За пореден път се убеждавам защо 500 г сме стояли под турско робство.Нас нищо не може да ни обедини-нищо освен омразата,простотията и нихилизма.Всеки самостоятелен опит на талантлив човек,който е и различен от всички останали,трябва да бъде стъпкан,обруган и заглушен от псевдо интелигентите в България.На всичкото отгоре повечето от коментиращите не са гледали"Дякон Левски"и влизат в словесната тоалетна полемика без да си дадат сметка ,че са манипулирани както Лукановите избори през 90-те.В България всеки разбира от кино,от изкуство и не позволява на автора да изрази фантазията си,не случайно Стратиев е написал"Балкански синдром"-огледайте се зрители'там ще видите себе си.Така е след 20 год възпитаване на публиката в лош вкус и чалга,в пропагандиране на пошли постановки и долни ТВ предавания.На мен лично ми писна от Морфов,Добчев,Рачков и всички дежурни кукловоди.
Браво на авторите на филма и артистите,а иначе ние си оставаме на онзи кръстопът изобразен в последния кадър на филма чрез бесилото.

20.02 2015 в 14:06

Не ми е ясно как точно принизява Дякона това, че е показано във филма, че е псувал, че е убивал хора или че не е бил образован? Всички го знаем това... Не е бил особено образован човек, бил е от простолюдието и да убивал е и е говорил вулгарно и какво?! Това как точно отнема от величуето му? Васил Левски е и ще остане най-обичаната историческа фигура в историята ни, защото е бил честен и отдаден на делото си до кости и обикновените битови неща, които ги има във филма не променят фактите.

19.02 2015 в 22:41

Хайде който не харесва филма да събере пари и да направи още един- по- хубав от този!
Не можел...а да злослови само може ....

19.02 2015 в 19:12

sazdatelqt na tozi film nai veroqtno e nqkoi rqzan dahliq kak moji taka da se podigravate s horata na koito daljite nai cennoto v jivota si SVOBODA bratq BALGARI

19.02 2015 в 19:01

Е, това сме българите! На принципа сме 'Не съм го гледал, ама не ми харесва'Половината още не са го гледали, а вече са готови с коментар. От всичко, което прочетох доста се обърках. Наистина ли мислуте, че борец за свобода би се отнасял вежливо и любезно с турците?! ... Както и да е така сме въспитани. Американците аи имат някфи 100-200 години история, за която правят филми и си ги харесват, ценят ги, а тук имаме тонове история, и то каква, но я приемаме за даденост и на всичкото отгоре каквото и да се направи бива оплюто и осъдено преди и да е представено. Докато това продължава няма да се оправим. Македонците, защо са такива според вас? Защото постоянно им се набиват патриотични идеи и обичат страната си колкото и да е тяхна или не. И тук трябва да почнем да подкрепяме българското и да обичаме историята си, но реалната история такава, каквато е била, да прочетем малко преди да говорим нещата, дето ни се набиват ор малки в главите.

19.02 2015 в 15:47

Левски до колкото знам не е имал наследници...

19.02 2015 в 15:16

Плашеща е цензурата в прокопиевските медии!!!

19.02 2015 в 10:50

Това е продължението на първите стъпки към принизяването на образа на Апостола.След снимките на онези цигани гаврещи се с портретите,след открадването на грифоните,след изрязаната история за Левски от учебниците,дойде времето и за по конкретни изкривявания на истината за Него!Левски е българският Бог!За нас българите Левски стои дори по-горе от Господ!А Максим Генчев е за съд..или да предостави неопровержими доказателства,че нашият Бог е псувал като каруцар...или да си каже,чии поръчения изпълнява с тези жалки опити за отнемане на святостта на Васил Левски....