Правнучката на Васил Левски е обидена от филма за Апостола

Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, написа тя

ОFFNews 17 февруари 2015 в 16:07 45145 42

Кадър от филма
Кадър от филма "Дякон Левски".

Христина Богданова, правнучката на сестрата на Васил Левски, е възмутена от новия филм за Апостола - "Дякон Левски".

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", пише тя в профила си в социалната мрежа.

В коментарите под поста си тя продължава да обяснява какво не ѝ е харесало:

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава..."

На същото мнение като Богданова е и Георги Иванов, един от сценаристите на "Под прикритие", "Революция Z", "Стъклен дом" и други:

"След 3 часа и 40 минути филм, от които един час поне е на бавен каданс, осанката ми е добила формата на стол от зала 1 на НДК! Все пак режисьорът сложи микрофони на сцената, помислих си да остана, за да чуя дали ще се извини, а той каза "от уважение към екипа, ще изчакаме да минат надписите, преди да говори, който и да било"! Усетих, че все още имам чувствителност в пръстите на краката и си тръгнах... Мил ЕКИП, извинете! ..... Не, не, не, не мога да заспя, тревожни мисли бушуват в главата ми!!! Вие нищо не знаете, бе, цялата зала пляскаше, като уби първия турчин!!!! Но най-трогващо беше, когато го водеха с една каруца към бесилото и едно заптие му каза, "ако не издържиш до там, дерета по пътя много" и тогава дякон Игнатий му каза "Да ти еба майката"!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЛАТА ИЗБУХНА в аплодисменти!!!!! Вярно, в 3 часа и 40 минути не намери място да каже "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си"!!!! Но "ДА ти еба майката" от устата на Апостола........ ей тая реплика отекна във вечността!!!! Представям си новите банкноти от 75 лева с лика на Апостола и под него "да ти еба майката - В. Левский"!!!! Настръхнах!!!! Духът на България беше тази нощ в зала 1 на НДК!!! Скинари, майки с деца, младо и старо, момчета и момичета облечени като гвардейци изиграха съчетание преди началото на филма на фона на рок патриотична песен!!! Там имаше още влюбени двойки, решили да пропуснат 14-и февруари и да си подарят филм за Левски! Освен това чух и няколко диалекта, смятани от учените за отдавна изчезнали!!!! Зад гърба ми се проведе спор дали е редно да се ядат пуканки на ТАКЪВ филм!!!! Ами не е редно, аз и без пуканки щях да се задавя, когато един си отряза езика и го метна пред турците. детето до мен попита майка си "този защо така прави"!!! И аз питам, този Максим Генчев "защо така прави"???? П.П. Да кажа все пак едно изречение за самия филм - той е сбъркан във всичко, заради което киното има смелост да се възприема за изкуство: режисура, сценарий, монтаж, операторска работа и т.н.! Актьорите не са виновни...", пише той във Фейсбук.

Васил Василев, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски”, обаче изрази напълно различно мнение за филма в интервю пред "Фокус" преди 2 дни.

"Това, което на мен ми направи най-силно впечатление във филма, а може би и най-голямото му достойнство, ако не гледаме художествената страната на въпроса е, че той вярно пресъздава историческата истина, епохата и събитията, такива каквито ги знаем от Дядо Вазов, от Захарий Стоянов, от спомените на поборниците и на съратниците на Левски. Филмът „Дякон Левски” политически не е коректен от днешна гледна точка, защото в него няма и следа от това „захаросване” на историята, от това „заливане със сироп” и замазване на всички проблеми и противоречия, които са съществували и които са накарали Апостола да се жертва по този недвусмислен начин. Аз съм убеден, че филмът ще предизвика много силно впечатление именно, защото показва историята такава, каквато от 20-на години ни карат да забравим. Днес децата учат по едни скандални учебници, които прекрояват историята според вкуса на днешната българска политика. За мен най-голямото достойнство на филма е, че политически не е коректен", смята той.

Той добавя, че смята образите на Левски във филма като малко дете и като възрастен за "много сполучливи". Според него даже "преобладаващата част от българския народ ще отиде да го гледа и ще го хареса".

В социалните мрежи продължават дебатите относно това дали "Дякон Левски" е провал, или не.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството