Почитаме Апостола на свободата

OFFNews 19 февруари 2015 в 08:09 2555 3

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Днес България почита Апостола на свободата. На 18 февруари се навършиха 142 години от обесването на Васил Левски.

В храм "Света София" в София ще бъде отслужена архиерейска панихида от 17 ч. От 18 ч. пред Паметника на Васил Левски ще е поклонението.

Националният военноисторически музей днес има специална програма от 10 до 18 ч., в рамките на която ще бъдат припомнени делото и завета на Апостола на свободата.

Във Варна в 10.30 часа пред паметника на Васил Левски в Морската градина със заупокойно молитва и поднасяне на венци и цветя ще започне отбелязването на 142-та година от гибелта на Апостола. От 12.00 часа в спортния корпус на ОУ „Княз Борис І" ще се проведе спортно състезание и викторина под мотото „Лъвски скок". От 18.00 часа в зала „Петя Дубарова" на Морското казино ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов "Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски".

Във Видин от 9.30 часа в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски" ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод 142 години от обесването на Васил Левски. От 10 часа ще се състои поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски.

В Добрич от 11.30 часа общината организира общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски.

В Плевен от 11 часа пред паметника на Васил Левски в центъра града ще се състои паметен ритуал. Венци и цветя в знак на признателност ще поднесат институции, организации, граждани.

В Сандански от 11 часа на Паметника на загиналите за свободата на България - срещу сградата на Общинска администрация Сандански, ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на почит по повод 142-годишнината от обесването на Апостола на свободата. От 18 часа в Дома на културата всички санданчани ще могат безплатно и премиерно да гледат 210 минутния филм „Дякон Левски” осигурен от кмета на община Сандански – Андон Тотев под режисурата на Максим Генчев.

Шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски се проведе снощи в столицата. То беше организирано от "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО". Събралите се хора тръгнаха от паметника на Левски в центъра на София, а крайната им цел беше паметната плоча на Апостола до църквата „Света Петка”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!