Дипломатическото дружество порица позицията на МВнР за изложбата на Руското посолство

OFFNews 05 септември 2019 в 14:49 8929 13

Българското дипломатическо дружество (БДД) разпространи позиция, в която порица реакцията на българското външно министерство във връзка с предстоящото откриване от руското посолство на изложба под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

БДД изразява "своето удивление и разочарование" по повод позицията на МВнР. И допълва, че без да взема страна в тълкуването на политическите събития, е длъжно да предупреди за вредата, "когато се използват подобни поводи по един такъв изключително недипломатичен и неуважителен начин, който е неприемлив и хвърля сянка върху страната ни и нейната принципна и предсказуема външна политика."

Припомняме, че МВнР излезе с остра позиция по повод изложбата, която ще се открие на 9 септември. Част от нея гласеше: "Не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави. МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение")."

Публикуваме пълната позиция без редакторска намеса:

Българското дипломатическо дружество изразява своето удивление и разочарование по повод позицията на Министерството на външните работи във връзка с предстоящото откриване от руското посолство на изложба под надслов: "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

БДД няма да си позволи да взема страна в тълкуването на политическите събития, но е длъжно да предупреди за вредата, когато се използват подобни поводи по един такъв изключително недипломатичен и неуважителен начин, който е неприемлив и хвърля сянка върху страната ни и нейната принципна и предсказуема външна политика.

Нито по форма, нито по съдържание това заявление на МВнР съответства на принципите на добросъседство и поддържането на приятелски отношения между две държави, още повече между България и Русия. В дипломацията съществуват приети и утвърдени практики и пътища на комуникация за обмяна и заявяване на позиции. Демонстративното публично оповестяване на позицията на МВнР е негово право, но в международното общуване то може да се оцени единствено като недружелюбен акт. Още повече, че победата на Русия, тогава СССР, във Втората световна война е тема от най-висока чувствителност за руския и всички други народи от бившия СССР – както повод за гордост, така и за неизмерима мъка за 27–те милиона жертви и чудовищни разрушения.

Неглижирането на този факт е незачитане паметта и на хилядите български войни паднали в последния етап на войната. Налице е косвено оневиняване на нацизма, което според международното право може да се квалифицира с една много тежка дума.

Колкото до следвоенното развитие в Европа, нейната източна част в т.ч. в България, то неговото начало е предопределено от споразуменията и договореностите на Съюзниците. Причината за наличието на съветски войски на територията на България на 9 септември 1944 г. е нейното членство в Тристранния пакт от март 1941 г., и всички произтичащи от това последици.

Последвалото развитие е резултат от национални и международни фактори и оценката, която историците ще дадат в бъдеще, няма да е еднозначна. Важното е тя да бъде направена не по идеологически критерии, а на базата на реалните факти, особено що се отнася до икономическата и социалната сфера.

Очевидно позицията на МВнР не е резултат от работата на дипломати и експерти, които познават историята на международните отношения. На действителните автори на текста явно не им е известно, че е съществувала реална възможност България да бъде окупирана от турски войски /каквито заявления е правил Чърчил/, как страната ни е успяла да запази цялата си довоенна територия и как е била спасена от териториалните претенции и искове за огромни репарации.

Дипломатическата служба по принцип не бива да допуска партийни и идеологически пристрастия да подкопават едни прагматични двустранни отношения. Прозиращата в случая ярка русофобия явно е резултат от политически натиск от сили, които са против очертаващия се през последните седмици позиции на големи западноевропейски страни за търсене на конструктивен диалог с Москва.

БДД счита, че тези действия на МВнР противоречат на основните задачи и цели на една отговорна външна политика и дипломация, а именно – да създава и поддържа такива международни контакти и двустранни отношения с другите държави, с които да създава най-благоприятни условия за гарантиране национална сигурност на страната, развитието на нейната икономика и благосъстоянието на нейния народ.

В този аспект позицията на МВнР е още по-озадачаваща и с основание трябва да се зададе въпроса, доколко МВнР действително е изразител и проводник на политиката на българското правителство или на чужди или корпоративни интереси в развитието на българо-руските отношения, които се стремят да навредят на развитието на българо–руските отношения. Отговорът на този въпрос е още по-наложителен в светлината на неотдавнашната среща между министър-председателите на България и Русия и очертаните перспективи за бъдещо икономическо сътрудничество, ключовата роля на Русия в жизненоважните за страната ни енергийни проекти АЕЦ „Белене“ и газоразпределителния център „Балкан", както и предстоящата сесия на Междуправителствената българо-руската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Управителен съвет на БДД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8560

13

Людмил Трифонов

06.09 2019 в 11:15

Борисов е добър политик. Той "дава" пари, "открива" нови строежи, "прославя" страната из чужбина със срещи с големци, "поддържа политкоректно" либералите от ЕС и изпълнява останалите позитивни функции на властта.

За негативите си има ред. Назначава предимно жени, които си знаят, че не са за това място, но получават много пари и могат да се правят на велики, за това са му благодарни и го слушат. Така онази жена от Народното събрание е длъжна да критикува Президента Радев. Тази женица от "дипломацията (!)" трябва да злослови срещу Русия за подмазване пред соросоидите в ЕС и САЩ. Други от по-долният ред са на линия за други негативни прояви.

Така, чрез послушни лица, шефът придобива неограничена тоталитарна власт по "демократичен" път. Още повече, че така се демонстрира политкоректно прилагане на принципа за "равенство на половете" въпреки, че разрушава семейството и унищожава с демографски срив нацията. Назначените критици при нужда изгарят като бушони, но шефът остава незасегнат.

705

12

order

06.09 2019 в 07:11

Ами външно явно е част от ПИК, играе го гадно, мръсно, подло....Абе платен Пръдялко и Ива Квазимодка!!!!!!

11739

11

muhlio

06.09 2019 в 01:38

на тия-Българското дипломатическо дружество (БДД) не им чух мнението за Пацо-терасо.Нещо не схващам какви дипломати са и какво защитават.

7281

10

Чалгомраззз

05.09 2019 в 20:54

Би трябвало поне малко от малко да се придържаме към историческите факти-кога и как започва Втората световна война, пактът Рибентроп-Молотов,разделянето на Полша между СССР и Германия.Крайно време е "освободителите" да ни освободят от самите себе си!

4245

8

rrr11

05.09 2019 в 18:53

В това дружество са само доноснициот ДС и доказани безродници.

12001

6

Севтопол

05.09 2019 в 17:24

Който ни освободи, той ще ни пороби. Знаете чии са тези думи. Съжалявам, че не ви пасват на идеологията, но вие затова сте световноизвестни лицемери.

6145

5

kokoten

05.09 2019 в 17:13

...да,празното място е в главите на гербаджийската измет,която както обикновено си позволява прекалено много....разпространеното мнение на МВнР няма нищо общо с дипломацията,просто една селска реакция след третата ракия и преди жена ти с мазните подмишници да дойде и да те прибере....тия няма кой да ги прибере....народа е затънал до шия и няма кой да спре мутрите....ето това е пълната тъпотия,Стефчо....

12139

4

Диян

05.09 2019 в 17:09

А може ли имената на тези хора. Нямам никаква идея кои и сефте чувам за тях?