Дянков критикува българската политика към бежанците чрез Financial Times

OFFNews 07 септември 2015 в 10:10 6394 13

Симеон Дянков

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Симеон Дянков

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков разкритикува политиката на страната ни по отношение на бежанците чрез анализ за Financial Times. Той пише, че България и Македония следват спорния пример на Унгария, която припозна Русия като свой основен политически партньор.

Ето какво се казва в текста му:

От началото на мигрантската вълна от Близкия Изток към Европа миналата година Унгария е в центъра на вниманието. Причините за това са две. Първо, основният поток от имигранти от Сирия и Ирак се опитва да достигне Германия и страните на север от страната, пристигайки с лодки в гръцките острови и прекосявайки Европа през Сърбия и Унгария. Второ, унгарският министър-председател Виктор Орбан, използва имигрантския въпрос да подобри спадащата му популярност.

С тази цел той направи няколко "лудории" - от разпореждането за издигане на 4-метрова стена по границата със Сърбия и разполагането на войски до блокирането на бежанците на жп гарата. По улиците в страната пък бяха разлепени плакати, които казваха, че бежанците не са добре дошли.

Няма съмнение, че Орбан е способен политик - той е единственият източноевропейски политик, който спечели премиерския пост три пъти. Няма съмнение също, че твърдата му позиция към имигрантите се диктува от нарастващата популярност на крайно дясната партия Jobbik (Движение за по-добра Унгария). За да поддържа тази позиция, той използва обидни думи и действия, за което съжаление изразиха правозащитни организации и други европейски политици.

Отвъд политическите маневри у дома, има и по-дълбоки причини за тази  сурова реакция срещу имигрантите.

Първо, от 2010 г. - началото на втория му мандат, Орбан е критикуван от лидери в ЕС за неговия все по-авторитарен стил на управление. ЕС оказа натиск на унгарското правителство за намесата му в независимостта на централната банка, за заплахата за независимостта на медиите, за използване на данъчната политика за увреждане интересите на чуждите инвеститори и политическите опоненти и за подпомагане на руския президент Владимир Путин в неговата политика да налага властта си над източноевропейските си съседи чрез енергийните доставки.

Сега Орбан намира слабости в европейския отговор на имиграционната криза и ги използва, за да бъде чут. Европа мудно определи мерките за подпомагане на държавите на предната линия, които първи поеха вълната от имигранти - Гърция и Италия, но също и България, Унгария и Испания. Поредица от срещи на високо ниво в Брюксел през последната година приключиха с незначителен прогрес.

От тази гледна точка Орбан е прав. Европейските институции се провалиха в опита си да отговорят адекватно на проблема, докато не стана ясно, че хуманитарната криза в Сирия и Ирак е огромна. И, използвайки тези слабости, той каза: "Европа има нужда от решителни лидери (като мен)".

Втората, и може би по-важна, причини за поведението на Орбан е очевидната липса на напредък в неговия основен политически приоритет: преориентацията към Русия като стратегически партньор.

Орбан се представя като емисар на Русия в ЕС. Той е и най-активният европейски държавен лидер, който подкрепя проекта на Газпром "Южен поток". От отказа на българското правителство да го продължи и съобщението на руския президент Путин от декември 2014 г. за неговото прекратяване Унгария е играла ключова роля, за да получи алтернативен проект подкрепата на Европа.

През февруари 2015 г. Орбан бе домакин на Путин в Будапеща, първата държавна визита в ЕС след налагането на икономическите санкции за Русия миналата година. И Орбан, и Путин подкрепят проекта наследник на "Южен поток", при който газопроводът ще минава през Турция, за да пренасочи газа чрез Гърци и Балканите към Унгария. Това би позволило постигането на целта на Орбан Унгария да се превърне в енергиен център в сърцето на Европа.

Основното притеснение по отношение на унгарската реакция спрямо бежанците е, че и други страни могат да последват примера й и да пренебрегнат хуманитарните си задължения. Примери вече има: България също изгражда стена по границата с Турция, за да попречи на имигрантите да влязат на нейната територия. Миналия месец Македония разположи войски по границата с Гърция. Това е тъжно за страните, чиито граждани са се стремили толкова много години да бъдат свободни европейци, пише Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!