Дянков: Искров не си заслужаваше заплатата от 45 000 лева

OFFNews 06 август 2015 в 09:13 6073 12

„Сметката тепърва ще се плаща. Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес”. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова тв.

Той коментира кризата в КТБ и работата на бившия управител Иван Искров. Запитан дали Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков заяви, че не я е заслужавал. Не е и редно да се крие колко точно е, а въпросът е бил повдиган още през 2010 година.

„Определено не си ги заслужи. И преди фалита на банката миналата година имаше проблеми – през 2006 и 2008 година”, заяви Симеон Дянков.

По думите му още през 2009 година заради плановете за влизане на България в Еврозоната, се е търсила личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

„Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен беше една от големите грешки на 2009-2010 година, че той получи 2-ри мандат”, заяви Дянков. Според него подкрепата за този мандат Искров я е получил в парламента, а не в правителството.

„Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ”, обясни Дянков.

За преизбирането на подуправителите, Дянков коментира:

„Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания от 2009 година насам са заради немарливостта на Иван Искров”, коментира бившият финансов министър.  

"Втората ми книга ще излезе в началото на ноември и тя е свързана с 25 - те години преход не само в България, а в цяла Източна Европа", похвали се Дянков. "От есента вече ще съм в Лондон в училището по икономика", съобщи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!