Борисов сравни бежанците със земетресение

OFFNews 05 септември 2015 в 17:14 3728 7

Снимка МОСВ

Премиерът Бойко Борисов сравни бежанците със земетресение и с наводнение в коментар пред журналисти по време на посещение в Габрово за откриването на пречиствателна станция. Коментирайки кризата с наплива на мигранти в Европа, той заяви:

"Виждате сега цяла Европа, все едно да говориш за наводненията или земетресенията… Полагаме усилия, но живеем във време, в което такова преселение (има), такъв ужасен свят не е имало от векове. Адекватно се справя България. Който е можел по-добре, да се е справял", заяви Борисов, цитиран от Mediapool.

За защитата на родната ни граница той заяви: "БСП може би очакват да освободя министрите и гранична полиция, да отида с една пушка на границата и да ги пазя".

Премиерът коментира и трусовете в управляващата коалиция през последните дни. Отхвърлянето на законопроекта срещу корупцията по висшите етажи на властта на вицепремиера Меглена Кунева предизвика острата позиция на "Движение България на гражданите", в което пролича заплаха за напускане на управляващото мнозинство.

"Който иска да ходи на предсрочни избори – да ходи", заяви той.

"Когато си в една сложна коалиция, трябва повече търпение и повече разум. Вчера успокоих госпожа Кунева, днеска и на Москов (здравния министър Петър Москов - бел. ред.) съм му казал, че всичко друго му се приема, само по две от нещата от ГЕРБ смятат, че може да се направи по по-добър начин. Става въпрос за болниците в малките населени места и за още едно тежко заболяване, което Москов настоява да се лекува до край. За това Москов е прав и ще се приеме. За другото ще говорим, защото наистина има някои болници, където ние сбъркахме навремето и се създаде напрежение и не искам това да се повтаря. Но аз му дал дума на него, че това, което той предлага ще се приеме.“

Въпросната отхвърлена идея на министър Москов, също от Реформаторския блок, е да се осигурява пълно държавно финансиране само на болници, които предлагат комплексно лечение.

След като изясни позицията си за бежанците и по коалиционните въпроси, премиерът не пропусна да се похвали и да обясни, че ако не е той, идва катаклизъм:

“Ето, Габрово… Направихме гимназия, направихме всичко необходимо. Ако не управляваме, ако не сме на власт, виждате какво става. Събориха КТБ, 3.7 милиарда отидоха взимания на вложителите. За мен успех да е като мина да видя магистралите, като видя ЖП-линиите, площадите. Ето, Габрово навремето имаше в центъра едно страшно грозно кръстовище. Сега като мина и видя това кръгово, цветя, градинки, направено хубаво… Променя се навсякъде, където отида.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови