Диана Ковачева стана зам.-омбудсман на Мая Манолова

Симона Костадинова 28 януари 2016 в 10:22 4782 2

Мая Манолова и Диана Ковачева в пленарната зала на Народното събрание

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Националният омбудсман Мая Манолова и Диана Ковачева в пленарната зала на Народното събрание

Правосъдният министър в първия кабинет с премиер Бойко Борисов Диана Ковачева стана заместник на националния омбудсман Мая Манолова.

Тя беше избрана единодушно, при явно гласуване, от присъстващите в пленарната зала на Народното събрание, със 152 гласа "за". Кандидатурата ѝ представи Манолова, бивша червена депутатка, която преди две седмици направи публично изслушване на номинираните от неправителствени организации кандидати за поста.

"Ангажирам се да работя с необходимия професионализъм и почтеност, които са свързани с позицията на омбудсмана и зам.-омбудсмана, и да бъда непримирима към нарушенията на човешките права. Първото нещо, което ще направя, е да се запозная с екипа на омбудсмана, тъй като не познавам колегите, а смятам, че връзката с тях е много важна", каза Ковачева след гласуването.

Манолова заяви, че Ковачева ще бъде второто ѝ "аз" в институцията: "Всички ангажименти, каузи и правомощия, които имам, ще се изпълняват и от нея".

Кандидатурата на Ковачева беше издигната от Асоциация "Прозрачност без граници". Останалите предложения за поста бяха Айсун Авджиев (предложен от фондация "Партньори - България"), Анжелика Цокова, (предложена от гражданско движение "ДНЕС"), Деница Димитрова (предложена от Националната мрежа за децата) и Хюсеин Исмаил (предложен от Съюза на слепите в България).

Диана Ковачева е завършила право в Софийски университет „Св. Климент Охридски". Има магистърска степен по право на Европейския съюз от Софийски университет и от Университета Нанси 2, Франция. Тя е доктор по Международно право и международни отношения. В Момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН, а също и преподавател по Международно хуманитарно право в УНСС.

През 2002 година става изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация Transparency International. 

През 2011 година Ковачева става министър на правосъдието на мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews