Десислава Атанасова: Обсъжда се отпадане на банковата тайна за депозанти на КТБ

OFFNews 12 май 2015 в 16:59 6492 3

"Обсъди се едно предложение по отношение отпадане на банковата тайна за лицата, които са били депозанти в КТБ и са предоговорили своите преференциални договори и условия. Такъв е случаят с Иван Костов, потвърди се от писмото на синдиците. Той обаче едностранно си е прекратил договора за депозит, може би с допълнителна информация ще уточним как се е случило, ако банковата тайна не е факт”, съобщи председателят на комисията в НС за разлседване на КТБ Десислава Атанасова.

Депутатът добави, че в случай, че се вземе такова решение, трябва да бъде изработен конкретен текст за промяна в закона, а след това трябва да се гласува в пленарна зала. „Това ще бъде, може би, една от законодателните инициатива на нашата комисия”, коментира тя. Срокът за действие на комисията няма да бъде удължен. До 12 юни тя ще е готова с доклада и законодателните промени, които ще предложи, каза още Десислава Атанасова. Предстои комисията отново да поиска цялата кореспонденция между квесторите на КТБ и БНБ, както и Фондът за гарантиране на влоговете, за да се установи кой какви въпроси е задавал, кой как е отговорил и защо отговорите се им се различават, стана още ясно от думите на Атанасова. Според Атанасова комисията е била много изненада, че БНБ не само е имала указания към квесторите на банката, но и че те са много противоречиви по смисъл. За пример тя даде поставени въпроси, на които веднъж гуверньорът на БНБ е отговорил по един начин, а подуправителят на БНБ Нели Кордовска в последствие в различно време и качество е отговорила по друг начин. 

Като други законодателни инициативи тя назова промяната и в Закона за кредитните институции, и за банковата несъстоятелност, и за комисията за надзор над независимите одитори.
На въпрос дали са получили информация от синдиците за броя на променените депозити, Атанасова отговори, че не им е била предоставяна такава информация, както и за сумата.
„Предполагам именно защото е банкова тайна”, заяви тя.
На въпрос, свързан с информацията, изнесена от премиера Бойко Борисов, че тези депозити са 1000, Атанасова отговори, че е поискала официална информация от синдиците в КТБ, а в полученото писмо няма конкретен отговор.
„Тази, която на нас ни е предоставена, е от месец юли до ноември”, уточни Десислава Атанасова. “За нас до голяма степен има яснота как се е източвала КТБ и кои държавни длъжностни лица и органи са проявявали бездействие или умишлени действия“, съобщи председателят на комисията Десислава Атанасова след заседание на парламентарната комисия за разследване на КТБ. 

От докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ. Това е ставало през мажоритарния собственик, банката е била създадена и управлявана като финансова пирамида. Всичко, което сте прочели и чули относно този модел е абсолютно вярно, доказано, дори нещата са доста по-фрапиращи, разказа Цонев.

По думите му, банката не е била инвестиционна, не е имало никакви инвестиционни дружества. Има пощенски кутии, в които се пълнят едни кредити, на същия ден се раздават на други, няма обезпечения - купища, купища неща, които са се случили, допълни той. Пълният доклад на комисията ще излезе на 12 юни, когато изтича и срокът й на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!