Дерогацията за внос на руски петрол остава

Хамид Хамид от ДПС настоя Кирил Петков да поиска оставката на министрите на енергетиката и на икономиката

Ружа Райчева 16 ноември 2023 в 14:40 2093 2

Снимка БГНЕС/Архив

"Лукойл Нефтохим Бургас"

Народното събрание отхвърли предложената от ГЕРБ отмяна на изключението за внос и преработка на руски петрол. Против гласуваха "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

От 210 гласували народни представители, "за" бяха 94, "против" 55, а 61 се въздържаха. На 13 октомври Народното събрание удължи срока за дерогацията до 1 октомври 2024 г.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев за пореден път внесе предложение за отмяна на изключението (дерогацията) от забраната за внос и преработка на руски петрол в България, договорено с Европейската комисия, след като миналата седмица разследване разкри, че бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол.

В мотивите си Добрев изтъква, че изключването от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в България, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък, както се е очаквало.

Той твърди, че за първите 9 месеца на 2023 г. бургаската рафинерия е преработила 4.5 млн. тона руски сутров петрол, което е осигурило близо 1 млрд. евро в хазната на Кремъл като преки данъци, сума достатъчна за управлението на наемническата група "Вагнер" за година. 

Според Добрев бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" може да работи нормално и без да обработва руски петрол. Той твърди, че "Лукойл Нефтохим Бургас" не само е увеличила влиянието си на български пазар и вече държи 90% от него, но и ударно изнася нефтопродукти, включително за Турция, Египет и ОАЕ.

Богдан Богданов: Цените на горивата могат да се повишат заради таксата за пренос на руски газ

По време на дебатите за отмяна на дерогацията министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че срокът ѝ е бил намален до 1 октомври 2024 г. Богданов посочи, че е важно да се запази този капацитет и не бива дерогацията да се отменя незабавно, както предлагат ГЕРБ. Богданов изтъкна, че оттук нататък е важно рафинерията да заработи изцяло на неруски петрол, което досега не се е случвало. 

Богданов изтъкна, че срокът за газови доставки сериозно ще се увеличи след падане на дерогацията и затова е нужно да се установи логистика за по-нататъшния пренос на газ през България.

Министърът на икономиката предупреди, че има възможност таксата за транзит на руски газ в крайна сметка да повиши крайните цени за потребители на горива - заради увеличение в транспортната цена на крайния продукт. 

"Ние сме за максимално ускоряване на преминаването на неруски петрол, но това трябва да стане само при условие, че "Лукойл Нефтохим" си плаща данъците, работи на пълен капацитет и поддържа достъпни цени за българските потребители", каза Богдан Богданов. 

Министърът уточни, че едва на 28 февруари ще може в "Лукойл" да влезе специален търговски представител от страна на държавата.

Хамид Хамид от ДПС каза, че съпредседателят на ПП Кирил Петков трябва да поиска оставката на министъра на енергетиката Румен Радев и министъра на икономиката Богданов заради това, че България заобикаля европейските санкции по отношение на Русия. Депутатът заяви, че България е Троянският кон на Русия в Европа и че правителството е финансирало войната в Украйна. Хамид Хамид каза, че има нова сглобка - ПП-ДБ, БСП и "Възраждане", която действа в интерес на руския президент Владимир Путин. 

Според Хамид "някой от правителството печели от тази далавера" със заобикалянето на санкциите срещу Русия. Йордан Тодоров от "Възраждане" иронично го попита не участва ли ДПС в коалицията, че сега да обявинява партньорите си. 

Кирил Петков обяви, че няма смисъл да се поема риск при положение, че експертите предпредждават, че има риск при прекратяване на дерогацията преди 1 март 2024 г. По думите му най-безопасно ще бъде да се изчака до 1 март откъм управлението на рафинерията. 100 млн. лв.на месец влизат в хазната заради дерогацията, твърди Петков. 

Той заяви, че всеки, който е заобикалял санкциите, трябва да си понесе отговорността. 

"Нашата коалиция ПП-ДБ е много против паричните потоци, които отиват към Руската федерация. След като изслушахме тези аргументи, внесохме предложение края на дерогацията да е на 1 март, а не 1 септември", каза Кирил Петков. 

Зам.-председателят от ДПС Йордан Цонев каза, че е нужно да се внесе яснота по темата "Лукойл". Той посочи, че дерогацията е била приета с аргументи гражданите да имат по-евтини горива, да не се затруднява работата на рафинерията и да се следи дали се спазва санкционният режим.

40% от петрола, преработен от "Лукойл Нефтохим Бургас" е за вътрешна употреба, а 60% е за реекспорт, с който е бил нарушен санкционният режим. Според Йордан Цонев всички поставени цели при въвеждането на дерогацията са останали неизпълнени и няма основание тя да продължава да е в сила.  

Искрен Митев каза, че до края на годината в държаваната хазна ще постъпят 200 млн. лв., ако дерогацията остане, и че е безумно от ДПС да обвиняват ПП-ДБ, че са в коалиция с БСП и "Възраждане".

Цонев отвърна на Митев като попита дали дерогацията не е параван за "нещо друго" и че това трябва да се докаже от компетентните органи. Той призова ПП-ДБ да спрат да използват аргумента, че цените ще се повишат. 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че те са за скъсяване на срока на дерогацита, но че той трябва да е разумен. Атанасов посочи, че заедно с Кирил Петков и Христо Иванов са внесли законопроект за прекратяване на дерогацията между не по-рано от 1 март и не по-късно от 15 март 2024 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

27.11 2023 в 19:09

Ето, че лъсна позицията на Продължаваме ПОДМЯНАТА! Стана ясно кой за какво се бори. Пак ни плашат, че цените ще се повишат за да могат наистина да вдигнат ценит и да печелят още повече. Както те, така и Русия.

2073

1

Johnny B Goode

16.11 2023 в 15:19

Кой от нашите политици намазва от дерогацията не знам, и едва ли някога ще научa.
Но съм готов да се хвана на бас, че следващите собственици на рафинерията в Бургас ще са подставени лица на едно дебеличко намагнетизирано момченце и на една бивша мутра премиер.
И сега се играят игрички да им се смъкне цената на обекта за закупуване
 
X

Да помогнем на украинските деца!