Депутатите закриха спецправосъдието, догодина пак

Йорданка Веселинова Последна промяна на 15 септември 2021 в 15:36 2795 0

Снимка Архив

Народните представители не пропуснаха да се скарат и в последния работен ден на 46-НС. Този път обвинения си размениха ИТН и ДБ, като темата беше нереализиралата се за пореден път съдебна реформа.

Все пак обаче те символично приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираният съд и прокуратура, с впечатляващо мнозинство от 130 присъстващи в залата депутати със 130 гласа "за". (ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарното заседание). 

Така официално законопроектът остана на същия етап, до който стигна и в 45-ото НС.

Законът за съдебната реформа в залата заради ДПС!!!

Хамид Хамид от ДПС заяви, че законопроектът за съдебната реформа е в залата, благодарение на самия него и колегата му Цветан Енчев.

"За да е тук днес този законопроект, за да получи подкрепа в комисия, за да има кворум, причината за това сме аз и колегата Цецо Енчев", заяви нескромно той и коментира, че заседанието се е състояло благодарение на ДПС.

"Вината за неслучилата се реформа е изключително на Христо Иванов"

Предложеният за служебен правосъден министър в неслучилия се кабинет на ИТН Иво Атанасов пък обвини ДБ и ИБГНИ за провала. Според него заради двете партии съдебната реформа се е провалила.

"ДБ и ИБГНИ не бяха последователни и искрени", заяви той и допълни, че "изключителна" вина носи Христо Иванов. Той пък иронично му отвърна, че съдебната реформа е предложение на ИТН и БСП, като заради ДБ не са успели да я приемат.

"Все пак обаче явно сме достигнали до точката, в която всички искаме съдебна реформа. Чудесно, колеги", коментира още съпредседателят на ДБ.

В края на изказването си от трибуната Атанасов нападна и Николай Хаджигенов, който организирал "платени протести".

Адвокатът пък го нарече "жалък". Манолова също прегърна тази теза и допълни, че ИТН играе по модела "искахме съдебна реформа, ама нямахме желание".

В края на дебатите думата взе Мика Зайкова от ИТН. Тя коментира, че виновните за неслучилата се съдебна реформа са всички депутати в залата и най-вече партиите на промяната, които не успяха да постигнат съгласие.

"Ако наистина искахме да има съдебна реформа, тя щеше да е факт", заяви тя. 

По-рано от ГЕРБ, ДПС и БСП опитаха да отложат гласуването на законопроекта за промени в ЗСВ, както и представянето на доклада за дейността на временната комисия за полицейско насилие. Трите партии не подкрепиха предложението на Николай Хаджигенов, който поиска удължаване на пленарния ден до приключването на двете точки от дневния ред. Депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха "против", а тези от БСП отказаха да участват във вота. Въпреки това обаче предложението беше прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови