Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Депутатите с нов опит да закрият спецправосъдието

OFFNews 10 септември 2021 в 08:26 2440 0

Снимка Архив

Депутатите се събират на извънредно заседание на правната комисия, за да разгледат на второ четене законопроекта за прехвърляне на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор към правосъдното министерство. 

Комисията ще гласува на първо четене и промените, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Това е пореден опит на депутатите да дадат ход на процедурата. Снощи дори бе свикано късно заседание по време на 15 минутна почивка между дебатите за актуализация на бюджета на НЗОК. 

Това заседание е нелегитимно, не е нито мястото, нито времето да го проведем. Вие го свикахте, както се вика Спешна помощ – за 5 минути. Не е редно да гледаме толкова важни законопроекти за 15 минути, посочи Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. Председателят на парламента Ива Митева, която е член на комисията заяви: Казахме, че няма да правим такова законодателство. Трябва да се върнем в пленарната зала и утре да се свика комисия.  

Преди това - на 3 септември, главният прокурор дойде в НС за заседание на комисията, но нямаше кворум за неговото провеждане. 

Заседанието на правната комисия днес е насрочено за 10 часа. 

На 7 септември пък спецпрокуратурата се самосезира за скандала "500 К" - за твърденията на зам.-шефа на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, че зам.-шефката на парламента Татяна Дончева е опитала да осигури разцепване на депутатите на Слави Трифонов срещу 500 хил. лева. 

Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор, обявиха от спецпрокуратурата.

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова първа свърза предизвикания от ИТН скандал с дебатите за закриването на спецправосъдието.

"Много показателно е, че в момента, в който правната комисия и парламентът се занимават със закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, те се самосезираха именно срещу депутат, който е острие на искането да бъдат закрити тези структури, коментира Манолова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови