Депутатите подхванаха небостъргачите в София

OFFNews 11 януари 2018 в 15:42 9690 4

В центъра на София ще се строят сгради с височина най-много до 50 метра. За небостъргачи в столицата ще има две зони - край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър и в Люлин, където бул. "Царица Йоана" пресича Околовръстното шосе. 

Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите приеха на първо четене. Те регламентират височината на сградите в различните части на столицата.

Сгради по-високи от 75 метра няма да могат да се строят в пространството между бул. Цар Борис III, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. Драган Цанков, бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще е до 15 метра. Целта е да не се скрива гледката към планината, обясни главният архитект на София Здравко Здравков през октомври, след като обяви, че проектът за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община е бил представен пред депутати от ГЕРБ и ще бъде внесен в пленарна зала от Александър Ненков. 

Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м. задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС. 

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или превръщат в паркинги, предвиждат още промените в закона. Урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО. Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и „Люлин“, „Овча купел“ и „Банкя“. 

Искрен Веселинов от ОП призова в пленарна зала периодът между двете четения да бъде максимално дълъг, за да може всички заинтересовани страни да вземат участие по темата. Срокът между двете четения беше удължен.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  15314

  4

  Hihi1981

  11.01 2018 в 23:15

  Всичко това е чудесно!Остава само да се спазва!!!

  6947

  3

  theprofet

  11.01 2018 в 16:05

  Е кой ще налага тия глоби? От 10 години общински служители пишат фишове за паркиране на тротоар, но нито някой ги плаща, нито това ги възпира.
  Катаджийте отдавна пък не спират дори нарушителите на пътя, а само апетитни за рекет шофьори.

  13214

  2

  XR4

  11.01 2018 в 15:55

  Глобата за паркиране върху "зелена площ"(дори и да не е точно зелена) в София е 500кинта. Достатъчно е просто да се приложи закона...

  6947

  1

  theprofet

  11.01 2018 в 15:48

  "Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или превръщат в паркинги"

  Ъъъъ, а как ще изгоните наглите селтаци паркиращи по тревните полщи? Колчета на всяка полянка ли?

   
  X

  За политиката