Депутатите отказаха да повишат минималната работна заплата на 850-890 лева

Ружа Райчева 07 юни 2023 в 12:55 3347 0

Банкноти левове

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Банкноти левове

Депутатите отхвърлиха предложените от БСП изменения в Кодекса на труда, свързани с размера на минималната работна заплата. Законопроектът предвижда минималната работна заплата следва да стане 50% от средната брутна заплата за страната за период от 1 година.

"За" гласуваха само от БСП. Групата на "Възраждане" изобщо не гласува, а всички други бяха против, с изключение на по един народен представител от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ". 

БСП предлагат механизмът за минималната работна заплата (МРЗ) да е приложим още от 1 юли 2023 г. и тя да се увеличи на 850-890 лева. Предложеното увеличение е от около 100 лева - в момента минималната заплата е 780 лева. 

Бившият социален министър от БСП Георги Гьоков заяви, че така ще се компенсират доходите на гражданите заради растящите цени и инфлацията. Той посочи, че от Конфедерация на труда "Подкрепа" са дали положително становище по законопроекта, а от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) - негативно.

По думите на Гьоков е безспорна необходимостта от подкрепа за най-ниско платените работници и служители. "Прилагането на новия механизъм за определяне на МРЗ е именно от дължимите отговори на тази необходимост", каза той. Според него така работната сила в България ще се подсили, като едновременно ще се попречи на нелоялната конкуренция. Гьоков изтъкна, че с приемането на предложението на БСП ще бъде осигурено плавно покачване на МРЗ във време на инфлация. 

Икономистът Георги Ганев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) взе отношение по законопроекта и го разкритикува "предимно от формалната му страна". Той е на мнение, че дългосрочните цели на този законопроект няма да бъдат изпълнени. 

Ганев изтъкна, че неравенствата ще се намалят само за шест месеца. Той заяви, че в законопроекта липсват оценки на това колко работещи хора ще излязат от бедност. По думите на Ганев МРЗ така или иначе ще се повиши от началото на 2024 г. 

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски отговори на Ганев, че заинтересовани от промените в Кодекса за труда са 500 000 български граждани. 

"Какво да им кажем - да чакат януари месец, за да се вдигне МРЗ? Срам ме е от тази трибуна да правя сравнение на тези заплати. Тези хора не могат да живеят, изнемогват", отвърна Свиленски на Ганев. 

Делян Добрев от ГЕРБ взе думата и обяви, че така ще се дестабилизират финансите на държава. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се възмути и попита депутатите дали не им е неудобно, след като по време на предизборната кампания всички са говорили за вдигане на МРЗ. 

"Значи на депутатите автоматично растат заплатите, а на хората не може?", попита Нинова и добави, че няма лошо в това да е ясно какво е ляво и дясно в българския парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!