Депутатите отхвърлиха поредното вето на президента. Този път за държавната собственост

OFFNews 24 октомври 2018 в 12:37 1616 0

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на държавния глава върху поправките в Закона за държавната собственост, които бяха окончателно приети на 10 октомври.

Ветото беше подкрепено единствено от БСП, всички останали приеха отново поправките.

Мотивите за ветото бяха, че поправките позволяват скрита приватизация на дружества, които са в забранителния списък и така "в частни ръце преминават блага, създадени с труда на много поколения". В този списък са всички ВиК, дружества от военнопромишления комплекс и други. Те могат да бъдат приватизирани само след решение на Народното събрание. 

Самият закон предвижда възможност вещи и имоти, които са собственост на държавни и на общински предприятия и са в забранителния списък, да се апортират в други дружества и именно това е едно от притесненията на държавния глава. 

Управляващите обаче твърдят, че са създадени защитни механизми - апорт може да се извършва след решение на Министерския съвет по предложение на органа, упражняващ правата на собственост в капитала на дружеството. Според БСП обаче чрез апорта ще могат да се вади държавна и общинска собственост от забранителния списък.

"Законопроектът е внесен от депутати, въпреки че е ясно, че и инициативата, и работата по него са на Министерството на
икономиката – вносителят се крие зад депутатите. Защо?", каза социалистът Крум Зарков и добави, че проектът е бил променен изцяло. "Зад него стои конкретен казус – проблеми на индустриална зона Бургас, а тази практика е по дефиниция порочна", обясни той.

С поправките се отнема и възможността търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие, които имат парична или непарична вноска в търговски дружества, да имат блокираща квота при вземане на решения, а според президента така се създава още "по-реална опасност за скрита приватизация по отношение на дружества, които би трябвало да подлежат на приватизация само след решение на Народното събрание".

Оспорените поправки бяха предложени от "Обединените патриоти" и ГЕРБ и бяха приети окончателно на 10 октомври без дебати. Преди това, между двете четения, от депутата от НФСБ Христиан Митев са направени и приети редица предложения именно по спорните текстове.

Приемането на измененията в Закона за държавната собственост напомнят на прокарването на поправката "Домусчиев" в Закона за приватизацията, която беше приета окончателно от депутатите през юли. Измененията позволяваха братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот (БМФ). Тогава президентът също наложи вето, но то беше прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!