Депутат от ИТН се обедини с ГЕРБ - искат оставката на шефа на БАБХ

Ружа Райчева 27 май 2022 в 14:35 4156 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Депутатите Иван Димитров (ДБ), Михал Камбарев (ПП) и Георги Георгиев (ИТН).

"Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" влязоха в ново противоборство. Вчера зам.-председателят на антикорупционната комисия Георги Георгиев изненадващо се обедини с депутата от ГЕРБ  Маноил Манев в искането си за оставката на шефа на БАБХ. Това се случи на изслушването на собственика на "Евролаб 2011" - фирмата, обвинена в изземането на функциите на държавата на "Капитан Андреево".

"Вече виждаме отговора срещу нас. Той не е само от страна на мафията, той дойде и вчера на заседанието на Комисията по антикорупция. Вместо да зададат въпроси на представителя на фирмата, която е иззела функциите на държавата, да опитат да разплетат тази схема, да стане ясно какво е минавало през „Капитан Андреево“, какви са щетите за държавата, ние чухме искане за оставка на председателя на БАБХ д-р Христо Даскалов. Чухме искане за оставка на човека, който се бори с олигархичния модел. Те дори не се крият. За нас поне вече е повече от очевидно – това е моделът на срастването на мафия и държава", заяви днес председателят на антикорупционната комисия Михал Камбарев по време на декларация от трибуната на Народното събрание.

Преди няколко дни държавата иззе взимането на проби за пестициди на границата от "Евролаб 2011" и ги повери на Централната лаборатория на БАБХ. В понеделник депутатът от ПП Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ.

След това зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че на камерите на ГКПП "Капитан Андреево" за 10 години няма нито един запис. По думите на Христанов трите камери там са наведени надолу, а кабелите им водят наникъде.

Вчера, с помощта на Маноил Манев от ГЕРБ, собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров обвини премиера Кирил Петков за натиск върху фирмата му - във връзка с разкритията за пропуснати ползи за държавата от граничния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" и предлаганите подкупи на шефа на БАБХ.

По време на вчерашното си изслушване Даскалов разказа за предложението за подкуп, което е получил: "Просто ми казаха: "По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа". Това бяха формулировките на човека, който направи предложението."

Камбарев не спомена кой точно поиска оставката на д-р Даскалов вчера, но това бяха двама конкретни депутати - Маноил Манев от ГЕРБ и Георги Георгиев от ИТН. Искането на Манев е разбираемо, тъй като той не криеше, че е там да защити собственика на "Евролаб 2011" Васил Димитров. Любопитно е защо Георгиев го направи и защо притискаше д-р Даскалов по време на вчерашното заседание.

Георгиев заяви, че според него Даскалов е бил подготвен със заповедта за проверка на "Евролаб 2011" от ден първи на назначението си, но тази заповед неясно защо е дошла четири месеца по-късно. Георги Георгиев намекна, че хаосът на българо-турската граница е бил планиран и впоследствие поиска оставката на шефа на БАБХ в унисон с ГЕРБ.

"Думата бизнес в България се е превърнала в мръсна дума. Превърнала се е в мръсна дума заради всички схеми, заради които едни хора се облагодетелстват финансово, благодарение на дългогодишното покровителство от властта, което са имали. Напълно разбираемо е, когато разровиш кошера на корупцията - търтеите, свикнали да консумират публичен ресурс, да започнат да жилят. Залогът e държавата и нейното бъдеще", каза днес Камбарев.

Той повтори една от любимите тези на ПП - ако кранчетата на мафията се затворят, средствата в бюджета ще продължат да растат.

"Когато искаш да направиш промяна, има отпор срещу нея. Когато искаш да спреш схемите на мафията, отпорът е огромен. Искаме парите, които принадлежат на държавата, да стигат до хората. Да влязат в пенсии, заплати, пътища, а не в чекмеджета, сакове и черни партийни каси", заяви Михал Камбарев от трибуната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

27.05 2022 в 14:46

Златен гьол", "златна лаборатория", "златен паркинг"...

Какво се случва с лабораторията "Евро Лаб" на Капитан Андреево?

Случва се това, че там се преплитат бизнес интересите на Таки и на Борисов, а новата власт се опитва да им пресуши "златния гьол".

Днес в парламентарната Комисия срещу корупцията се чу информация за връзки на "Евро Лаб" със знакови лица от подземния свят. BIRD.BG успя да ги проследи.

Лабораторията "Евро лаб" е била собственост на "Интерпред Еврологистик", която е собственост на "Интерпред-БГ", в която съсобственик чрез "Прогресив бизнес дивелъпмънт" е Размиг Керопе Чакърян - Ами. Последният е свръзан с Красимир Каменов - Къро, сочен като дясната ръка на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки.

Още през 2015 г. Капитал посочва връзката на Къро с обръча от фирми, които държат както "златния гьол" на Капитан Андреево, така и "златните" лаборатории за изследвания за пестициди на вносните плодове и зеленчуци.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/06/12/2552242_firma-kasichka/

След като тази връзка с подземния бос стана прекалено видима, в края на миналата година лабораторията "Евро Лаб" сменя собственика си.

Промяната е опит да се скъса опашката, но той е доста нескопосен и следите водят пак към същите герои.

Новият собственик е фирмата "Евролаб 2011" на Васил Димитров Димитров. Тя е създадена на 11 октомври 2021 и на 31 декември подписва договор с БАБХ да тества всички влизащи плодове и зеленчуци.

Васил Димитров има оскъдна бизнес история, но и при него също се открива връзка с Чакърян и Къро.

Връзката е през фирмата "Хуманно отношение към животните". Там Димитров е бил собственик и е продал дяловете си на двама турски граждани и на фирмата "Хексала".
https://bird.bg/tr/?v=view&guid=202387317

В "Хексала" съсобственици до 2017 г. са били Чакърян през "Прогресив бизнес дивелъпмънт" и Светлана Каменова - жената на Красимир Каменов - Къро.

Въпросният Чакърян е също така управител на зеленчуковата борса в Слатина, която е собственост на Къро.

Твърди се, че Чакърян живее на семейни начала с Магдалена Тепавичарова - Маги Бадер, която се прослави покрай предположенията, че тя е прословутата Мата Хари, обслужвала потребностите на Бойко Борисов в резиденцията в Банкя.

Иначе Чакърян стана публично известен след като той и други мутри от фирмата "Омега 69" /бивша собственост на жената на Къро/ пребиха журналисти от Нова ТВ на магистрала "Тракия".

Но най-интересна е връзката му с ГЕРБ, чиито депутати ревностно бранеха вчера в комисията новия сламен собственик на "Евро лаб".

Съдружник на Чакърян в ключовата фирма "Интерпред-БГ" е Мирослав Петков - нещатен служител на ДС.

https://bird.bg/agenti/?v=view&id=3940

Както посочва Капитал, той е съдружник с общинския съветник от ГЕРБ в столичния общински съвет Искра Ангелова във фирмата "Лигал файненшъл консултинг".

Освен това Петков е притежавал 5% в "Юнион инс" - застрахователната компания, която СИК направи през 1998, за да избегне ограниченията в закона за застраховането против силовите компании.