Демократична България няма да участва в срещата с БСП за третия мандат

Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, трябва да продължи, смята Христо Иванов

OFFNews 31 август 2021 в 09:22 3813 0

Снимка Архив

“Демократична България” няма да участва в насрочената за днес среща с “БСП за България” за евентуална подкрепа на правителство с третия мандат, съобщиха от ДБ. 

Тази среща просто няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен, и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова”, каза председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Преди всички” по БНР.

Трябва да изберем между представителна демокрация и представление, каза той.

Според него в последните два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, се случват динамични процеси.

„В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени, през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси“, посочи той.

Според него Слави Трифонов се е опитал да се държи като следващия голям спасител с 65 депутати.

"Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти“, коментира Иванов в предаването „Преди всички“.

Според съпредседателя на ДБ ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис. Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност, смята той.

„В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работа. Не бих казал на всяка цена. Има разумна цена. Всеки трябва да се откаже от претенцията да се опитва той да е големият“, посочи той.

Иванов коментира и дали се задава нов десен проект на Кирил Петков и Асен Василев.

„Те са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения“, посочи лидерът на Да, България.

В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов изтъкна:

„Да не влизаме в такива спекулации в момента. За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим.“

Според него е напълно естествено ДБ да има свой кандидат на президентските избори.

Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

„Той просто се превърна в предизборен сценичен реквизит“, каза съпредседателят на ДБ.

По темата със забавянето с третия мандат преди неговото връщане, което бе анонсирано от лидера на БСП Корнелия Нинова, Иванов отбеляза, че "трябва да се даде време и в този смисъл ние няма да лицемерим и да я корим за това".

"Този мандат поне тази работа да свърши – да осигури време. (…) Трябва нещо да свършим. Поне да актуализираме бюджета“, добави той.

Относно промените в Закона за съдебната власт и амбициите за закриване на специализираното правосъдие Христо Иванов каза, че в правната парламентарна комисия от ИТН тупат топката.

„Има много широк общ консенсус, че тази бухалка трябва да бъде премахната, така че никой да не може да я използва занапред“, убеден е Иванов.

Според него главният прокурор трябва да свикне да идва в парламента, това трябва да се превърне в рутинна процедура, а не да бъде сюблимен момент, в който всички се стичат в правна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови