ДБГ ще подпише меморандума с ГЕРБ, РБ не бил провален и изчерпан

Антикорупционният закон влиза в Министерски съвет до 10 дни

OFFNews 29 февруари 2016 в 13:42 4310 5

ДБГ ще подпише меморандума коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ. От партията са дали мандат на лидера си Меглена Кунева да положи подписа си на документа.

Това казаха на брифинг днес от ръководството на ДБГ. Те посочиха, че ще настояват за всяка следваща година на управлението мерките и сроковете също трябва да се регламентират в приложение към коалиционното споразумение, за да е ясен политическият ангажимент и обществото да го контролира.

Според партията на Кунева меморандумът е платформа за консолидация, а не за разделяне на РБ. Думите идват в отговор на изказване на друг лидер в на партия в Блока - Николай Ненчев. В петък той обяви, че документът би довел до разцепление на Реформаторите.

В меморандума между ГЕРБ и РБ са поети 40 конкретни ангажимента със срокове, като 23 от тях са за времето до месец септември, 7 - до месец октомври, а 10 - до края на годината. В първите 3 месеца от действието на меморандума ще бъдат изпълнени 8 мерки по договорените 8 секторни политики. 

Нуждата от такъв документ възникна след провала на „историческия компромис” за промените в Конституцията и квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това доведе до оставката на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и до решението на ДСБ да излезе в опозиция.

Партиите, които останаха в управлението решиха, че трябва да се подпише мемурандум с конкретни срокове и мерки, който да потвърди подкрепата към коалицията между ГЕРБ и РБ. Подписите на всички председатели на партии от РБ, без ДСБ, стоят под декларацията за подкрепа на усилията на правителството за реформите.

Според ДБГ меморандумът отразява общият стремеж на РБ и ГЕРБ за провеждане на активни реформаторски политики в най-чувствителните сектори – противодействие на корупцията и съдебна реформа, образование, здравеопазване, енергетика, административна реформа и електронно управление, икономика и публични финанси, външна политика и отбрана, изборно законодателство.

От партията не приемат тезата за РБ като „провален” и “изчерпан” проект. Напротив, именно обединяването около ясни реформаторски политики, изразени в конкретни мерки в реални срокове, би дало нова възможност за политическа консолидация на РБ, се казва в документа.

Депутатът на ДБГ Димитър Делчев заяви, че РБ е жизнен проект, който на последните 3 вида избори показва ръст и определи като политическа незрялост такъв проект да се квалифицира като „изчерпан”. Според него управлението има капацитет да прави реформи.

"Надяваме се всички колеги от РБ да се присъединят. Смисълът на меморандума е да се избегне това, което стана миналата година с различните гледни точки какво е реформа и в какви срокове и с какви актове се прави. Който иска да подкрепя усилията на мнозинството за реформи, е добре дошъл да го подпише", обясни проф. Даниел Вълчев.

ДБГ ще инициира още през април обща политическа среща на управляващото мнозинство ГЕРБ - РБ, на която да бъде направена първа междинна оценка на изпълнението на мерките, предвидени в меморандума. Освен това те ще следят изпълнението на поетите ангажименти в меморандума от всички министри.

От ДБГ обявиха още, че се очаква до 10-ина дни антикорупционният закон да бъде внесен в Министерския съвет. Корупцията е взела невероятни размери в българското общество и вече е на всички нива. Без политическа воля спирането й няма да стане. Без ясен политически ангажимент това да се спре, категоричен бе Вълчев. 

Той добави, че първата точка в меморандума е "приемането на сериозен антикорупционен закон".

По повод спрените от премиера обществени поръчки Вълчев посочи, че един премиер може да нареди на министрите да спрат поръчките, ако има съмнения. "Министрите нямат свои вилаети, разбира се, че премиерът може да разпореди спиране", подчерта той.

Депутатът от ДБГ Настимир Ананиев пък коментира, че обикаля страната и досега не е чул нито един човек от ДСБ да излязат от РБ. "Напротив, хората искат РБ да остане единен. Структурите на ДСБ подкрепят политиките на правителството и искат да се поеме ангажимент за конкретни срокове", подчерта Ананиев.

Според Вълчев пък от ДСБ ще решат на форума си в средата на март да останат в РБ.

От ДБГ казаха още, че до сряда РБ ще има заседание и ще прецени дали ще издигне номинации за председател на КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки