ДСБ иска разваляне или предоговаряне на концесията в Пирин

OFFNews 19 февруари 2016 в 16:04 5240 9

ДСБ иска разтрогване или за предоговаряне на концесионния договор за ски зоната в Национален парк "Пирин".

Това съобщи на пресконференция на партията членът на националното ръководство на ДСБ Марта Георгиева. От партията излязоха с декларация по темата.

От партията искат новият договор за концесия да отговаря на всички условия на българското и европейското законодателство, да създава условия за детски и семеен спорт, както и да гарантира равнопоставеност на местния бизнес и свободната конкуренция при предоставяне на услуги.

ДСБ призовават още всяко незаконно строителство на писти, сгради и съоръжения да бъде разследвано и доказвано от компетентните органи. Те предлагат да бъдат издадени актове за държавна собственост на всички построени от концесионера сгради и съоръжения.

"Настояваме новият план за управление на Национален парк "Пирин" да създаде ясни и безспорни зони и режими в съответствие със Закона за защитените територии и изискванията на ЮНЕСКО към обекти от световното наследство", каза още Георгиева.

Според нея са неоснователни претенциите на концесионера на ски- зоната над Банско, че правата му се разпростират в цялата туристическа зона и че позволяват строителството на нови съоръжения. "Българският закон е категоричен, че ново строителство на спортни съоръжения в рамките на националните паркове е недопустимо", каза още тя. 

"ДСБ подкрепяме развитието на ски спорта и туризма, което е несъвместимо с монопола на олигарси", добави Георгиева.

По думите на Георгиева позицията на ДСБ по отношение на концесията в Национален парк "Пирин" е една и съща от 2011 г. насам и се основава на върховенството на закона. "За пореден път настояваме за възстановяване на законността в парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост. 

От ДСБ настояват още Столична община да си върне собствеността върху съоръженията в природен парк "Витоша", които е продала на частния собственик "Витоша ски АД". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!